FONTOS


 

A MOB-elnök NOB-elnök akar lenni
Schmitt Pál és a "zöld diplomaták"


Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) protokollfőnöke egy kölni nyilatkozatában megerősítette, hogy 2001-ben, Juan Antonio Samaranch mandátumának lejártakor szándékában áll harcba szállni a NOB-elnöki tisztért. A magyar sportvezető a Sport- és Szabadidős Létesítmények Nemzetközi Egyesületének (IAKS) kongresszusi megnyitója alkalmából adott interjút a dpa német hírügynökségnek.

"Igen, egyike leszek a három-négy pályázónak, és bár mi nem jelölhetjük önmagunkat, azért készülök a feladatra -- fejtette ki Schmitt Pál, aki a belga Jacques Rogge-gal, az ausztrál Kevan Gosperrel és a kanadai Richard Pounddal egyenlő esélyt ad magának. -- A NOB mind a négy hivatalos nyelvét beszélem, és hosszú ideje elnöke vagyok egy nemzeti olimpiai bizottságnak is. Nem akarok kérkedni vele, de annak idején olimpiai bajnoki címeket is nyertem."

Schmitt Pál a NOB környezetvédelmi bizottságának elnökeként a kölni kongresszus megnyitóján arra szólította fel a sportolókat, hogy ők is érezzék magukat felelősnek a természeti értékek megóvásában. Szerinte a versenyzők, mint "zöld diplomaták", a jövőben egyre jelentősebb szerepet tölthetnek be a tiszta környezetért folytatott küzdelemben.

A MOB-elnök -- a sport és a kultúra mellett -- egyenesen az ötkarikás mozgalom harmadik tartópillérének nevezte a környezetvédelmet. Példaként felhozta az 1994-es lillehammeri téli játékokat, és a minta követésének jegyében arra kérte az építészeket, a leendő támogatókat és a civil egyesületeket, hogy a sportcéloknak megfelelő, egyúttal esztétikus és természetbarát létesítményeket hozzanak létre a jövőben.

A NOB és az IAKS hetedik alkalommal adományozott aranyérmeket példaértékű sport és szabadidős alkotásokért. Az idei díjakat Sydney, Nagoja és a felső-bajorországi Hohenpolding kapta.


Sydney, Brisbane és Adelaide mellett Melbourne és Canberra is rendez labdarúgó-mérkőzéseket a jövő évi nyári olimpia férfi futballtornája keretében. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) csütörtökön megerősítette, hogy a két városban már két nappal a szeptember 15-i hivatalos sydneyi megnyító előtt elkezdődik az ötkarikás mérkőzéssorozat.

Mivel a férfi labdarúgásban még javában tartanak a selejtezők -- 16 csapat vehet részt az olimpián --, nem lehet tudni, hogy mely mérkőzéseknek ad otthont a melbourne-i Cricket Ground és a canberrai Bruce-stadion.

A nyolccsapatos női futballtornán a rendező Ausztrália és a világbajnok Egyesült Államok mellett Kína, Nigéria, Norvégia, Brazília, Svédország és Németország szerepel. Az Egyesült Államok Melbourne-ben játssza csoportmérkőzéseit, emellett rendeznek találkozókat Adelaide-ben, Sydneyben és Brisbane-ben is.

(MTI) Nemzeti Sport 1999. október 29.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000