FONTOS


 

Molnár Zoltán lesz a csapatvezető
Újabb három ösztöndíjas


A MOB elnöksége -- Deutsch Tamás sportminiszter egyetértésével -- Molnár Zoltánt, a Népstadion főigazgatóját, a MOB elnökségi tagját bízta meg pénteki ülésén a sydneyi olimpia csapatvezetői tisztének ellátásával. Két helyettese, Török Ottó és Babati Lajos.

-- Két olimpián működtem közre, dolgoztam a csapatirodán, óriási élmény volt. Életem legnagyobb feladata előtt állok, amit minden tudásommal, csapatmunkában szeretnék ellátni. Remélem, megfelelek a várakozásnak -- mondta a döntés után Molnár Zoltán.

A kajak-kenu válogatott olimpiai felkészüléséről készített rendkívül tartalmas tájékoztatóból kiderült, hogy a jelenleg első számú magyar sikersport mennyi nehézséggel küzd. A kiemelt támogatás ellenére összességében mintegy 60-70 millió forinttal kevesebb állami támogatásban részesült a sportág egésze, mint az elmúlt esztendőben. A gondokat hallva az elnökség nevében Schmitt Pál elnök kijelentette, hogy a hajók beszerzésének több mint 90 milliós költségét, az edzőtáborok, az olimpiai versenyszínhely közelében lefoglalt elszállásolás költségeit a MOB vállalja.

A Magyar Olimpiai Akadémia az olimpiai mozgalom népszerűsítésében és terjesztésében terén végzett munkájáért a következő közgyűlésen, december 4-én veheti át a szeptember végén odaítélt MOB érdemérmet. Munkájukról szóló tájékoztatót az elnökség elismeréssel fogadta, és Jakabházyné Mező Mária főtitkár előterjesztése alapján másfél millió forintot szavazott meg a Milleniumi szellemi olimpiai vetélkedő lebonyolítására.

Kiválónak ítélte az elnökség a szeptember végén Sydneyben járt küldöttség (Török Ottó, Babati Lajos, és Nagy Zsigmond) minden részletre kiterjedő beszámolóját. Az olimpiai felkészüléssel kapcsolatos vita során kiderült, hogy néhány, kifejezetten szakmai területnek jelenleg nincs gazdája, hiányzik az operatív irányítás. Aján Tamás főtitkár javaslatára ad hoc bizottságot hoznak létre, és az ISM vezetőivel együtt az olimpiai felkészülés érdekében igyekeznek megfelelő megoldást találni.

Döntött az elnökség a a NOB szolidaritási ösztöndíjak sorsáról is. December 1-től az úszó Hrisztov Éva, a kajakos Kovács Katalin, és a súlyemelő Likerecz Györgyi részesül majd fél éven át a havi 1200 dolláros ösztöndíjban, amit sportbeli tudásának fejlesztésére, segítésére a hazai és külföldi versenyzésre használhat fel -- megfelelő ellenőrzés mellett.

Vad Dezső



A hétvégén Lausanne-ban tartja közgyűlését a NOB 80 tagú reformbizottsága, a NOB2000, amely az olimpiai mozgalmat érintő fontos változásokról hozhat határozatot. A testület tagjaként tevékenykedik Schmitt Pál, a MOB elnöke is.

Az ötkarikás játékokat érintő különféle korrupciós ügyek után a 105 éves NOB megtisztulásának egyik fontos mérföldköve lehet a hétvégi tanácskozás, amelynek végső formába öntött elképzeléseit -- ezekről lapunk már többször beszámolt -- a NOB december 11-én és 12-én megrendezendő teljes ülése elé terjesztik.

Fontos kérdés lesz például a NOB-tagság felső korhatárának megjelölése. Sokak szerint ez 70 év lenne. Szintén napirendre kerül az olimpiai pályázatokkal kapcsolatos szigorítás, amely alapján a jövőben a kandidálást elbíráló személyek nem látogathatnak az adott városba.

A doppinggal kapcsolatban a versenyen kívüli ellenőrzések mellett szó esik arról is, hogy a NOB doppingellenes ajánlásait figyelmen kívül hagyó szakszövetségeket, sportágakat zárják ki az ötkarikás játékokról.

*

A NOB etikai bizottsága csütörtöki lausanne-i ülésén arról határozott, hogy független megbízottat nevez ki, akinek az etikai szabályok betartatása lesz a feladata. Egyelőre még nem jelölték ki a megbízottat, aki majd megfelelő hatalmat és eszközöket kap ahhoz, hogy az etikai kódex előírásainak érvényt szerezzen. Feladata lesz továbbá, hogy vitás esetekben -- etikai kérdésekben -- állást foglaljon, tanácsot adjon.

A megbízotthoz erkölcsi kérdésekkel fordulhat a NOB bármely tagja.

Nemzeti Sport 1999. október 30.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000