FONTOS


 

Halottaink élén...

A Halottak napja -- ha szép is -- csak szomorú lehet... Hiába borulnak virágdíszbe a temetők, égnek szívetmelengető fénnyel az emlékidéző gyertyák, örökmécsesek, s hiába zsúfolják tele az élők a máskor csendes és magányos sírkerteket.

Az idei különösen -- és sajnos, hogy így kell fogalmaznunk --, már megint egy nehéz esztendő: ismét többen fejezték be életüket, mint akik megkezdték. A nemzet fogyása riasztó gondolatokat ébreszthet, s bennünket, akik éber figyelemmel és szeretettel kísérjük a magyar sport változásait, eseményeit, ugyancsak gyászos érzések tölthetnek el.

Szokatlan, kegyetlen erővel aratott 1999-ben a nagy kaszás sorainkban. Világnagyságok, a bajnokok bajnokai, kiváló mesterek, kiemelkedő egyéniségek költöztek el az élők sorából. Túlzott gyakorisággal olvashattuk: a Magyar Olimpiai Bizottság és az Ifjúsági és Sportminisztérium, valamint egy-egy szövetség, és klub saját halottjának tekinti. Temetéséről...

Teljességre törekvés nélkül hadd adózzunk ezúttal is külön tisztelettel, kor és alfabetikus sorrend nélkül az idén távozottakra Halottak napján.

Kárpáti Rudolf, hatszoros olimpiai kardvívóbajnok és mestere Somos Béla. A sportág valaha élt legsikeresebb vívókapitánya, dr. Bay Béla és sajnos a közelmúltban őket követő viszonylag fiatal olimpiai vivó bajnokunk, dr. Mendelényi Tamás. Athén, 1896-os első olimpia óta 249 olimpiai bajnokot adtunk az ötkarikás nemzetközi mozgalomnak. 88-an már nincsenek közöttünk, 74 aranyérmesünk itthon, hazai földben nyugszik, míg 14-en külföldön. Dombi Iván , a Magyar Olimpiai Bizottság Emlék- és Hagyományőrző Bizottságának tisztségviselőjének nyilvántartása szerint a 249 bajnok közül legtöbben a vívók (27), a vízilabdázók (22) és a labdarúgók (13) hunytak el.

Idén mondtunk végső búcsút a római olimpiai hosszú távú kenu bajnokának, a későbbi sikerkapitánynak, dr. Parti Jánosnak. A labdarúgó nagyságok közül Zsengellér Gyulának, a hajdani népszerű gólkirálynak,Tichy Lajosnak, az MLSZ volt elnökének, Somogyi Jenőnek, és dr. Zilahy József országgyűlési képviselőnek, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közgyűlése elnökének, aki hosszú ideig a megyei labdarúgó-szövetség elnöki tisztét is betöltötte...

Elment Montrealban ezüstérmet szerzett súlyemelőnk, Szűcs Lajos, örökös műugró bajnoknőnk Zságot Irén, a jeges Dunát éveken át rendszeresen átúszó szuperamaratoni futó Schirilla György....Olyan sporttudósok, sportvezetők, nemzetközi bírák, mint dr. Kutassi László, dr. Terták Elemér, Berczik Sári néni, s tragikus, szívbemarkoló módon távozott jóval idő előtt egy fiatal, pályafutása csúcsát még el sem érő tehetséges, rokonszenves versenyzőnk, a sydneyi olimpiára készülő sportlövőígéretünk, Burkus Tamás.

Miközben a megemlékezés napján halottaink élén jobbára a legismertebbek neveit említjük, s csodálattal vegyes tisztelettel adózunk mindannak, amit életük során a magyar sport oltárán áldoztak, természetesen azokról sem feledkezünk meg, akik, ha nem is hozzájuk mért teljesítménnyel, s ha nem is a világraszóló dicsőségek reflektorfényei alatt, de a maguk módját ugyanolyan odaadással, hűséggel és alázattal szolgálták a sport ügyét.

(gallov), Nemzeti Sport 1999. november 2.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000