FONTOS


 

Az olimpiai arany ára

Az MTI értesülése szerint, a sporttal foglalkozó ausztrál egyetemi kutatók kiszámították, hogy jövőre Sydneyben a házigazdák 14 aranyérmet nyernek majd, s otthon tartanak még 15 ezüstöt és 33 bronzot is. A tudományosan megalapozott bejelentés kissé lehangolta a lényegesen optimistább hazai edzőket, akik 25-30 aranyra számítanak, s ráadásul a "jóslás" felszínre hozott más, súlyos ellentmondásokat is.

A kutatók egyike, Keiran Hogan, az adelaide-i University of South Australia testnevelési tanszékének docense hosszas tanulmányban hozta nyilvánosságra a várakozásait, amelyek kiindulásként az elmúlt 20 év eredményeit, és az állami támogatás színvonalát veszi tekintetbe.

Hogan kimutatja, hogy 1976 és 1996 között, tehát öt olimpiára 918 millió ausztrál dollárt költöttek a különböző központi és tartományi kormányok. Ez, teszi hozzá, egy kisebb afrikai ország éves GDP-jének felel meg.

A vizsgált időszakban Ausztrália 25 olimpiai aranyérmet nyert, ami azt jelenti: 36.7 millióba került egy-egy elsőség. Ha a többi érmet is "dollárosítjuk", írja Hogan, akkor -- tekintettel az összesen 115 dobogós helyezésre -- medáliánként 8 millió az átlagos "tarifa".

A költségvetések összegének és az érmek számának az arányát tanulmányozva lehet megjósolni, hogy jövőre körülbelül 14 aranyat nyer Ausztrália -- írja a sporttudós.

De mindez csak játék a számokkal, mert Hogan tanulmányának az az igazi célja, hogy kimutassa: milyen keveset törődik az állam az élsport mellett a testneveléssel és általában az egészségvédelemmel.

"A 8--12 éves ausztrál gyerekek nagyon keveset sportolnak és egyre kövérebbek -- írja Hogan. -- Ha valóban olyan sok érmet nyernek jövőre az ausztrál sportolók, mint azt az optimisták várják, akkor nehéz lesz az állami szerveknek leállítani vagy mérsékelni az élsportra juttatott támogatást anélkül, hogy a sikerre mindig éhes közvélemény ne háborodjon fel."

A sokatmondó tanulmány leszögezi: jelenleg a központi kormány élsportra szánt négyéves költégvetése 500-800 millió ausztrál dollár, ugyanakkor a hozzájárulása az Active Australia elnevezésű tömegsportprogramhoz nevetségesen kevés, mindössze 9 milló dollár.

"Egyik következménye ennek, hogy az ausztrál férfiak 70, a nők 45 százaléka kövérebb, mint kellene -- jegyzi meg Hogan, s hozzáteszi: -- Ezt figyelembe véve kell eldönteni, hogy megér-e egy olimpiai arany 36.7 milló dollárt."



Juan Antonio Samaranch, a NOB elnöke is részt vesz az Európai Olimpiai Bizottságok Szervezetének (EOC) hét végi prágai közgyűlésén.

A legnagyobb érdeklődés a sydneyi játékok szervezőinek a beszámolóját előzi meg, de a többi kijelölt olimpiai házigazda -- Athén, Salt Lake City és Torino -- képviselői is tájékoztatást adnak az előkészületekről.

A NOB a 2000. esztendőt a Béke kultúrájának nemzetközi éveként kívánja megünnepelni, az akcióval kapcsolatos elképzelések is szerepelnek a napirenden. Tisztújításra is sor kerül: Jacques Rogge belga elnök, a NOB végrehajtó bizottságának tagja és Mario Pescante olasz főtitkár újraválasztása biztosra vehető.

A MOB képviseletében Schmitt Pál elnök, Aján Tamás főtitkár és Nagy Zsigmond nemzetközi titkár vesz részt az EOC közgyűlésén.

Nemzeti Sport 1999. november 12.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000