FONTOS


 

Schmitt Pál telefonhívása a zsűritagoknak
Világsztárok Bécsben


Puskás Ferenc, akit a futball legendái közül Pelével, Di Stéfanóval és Beckenbauerrel együtt a pénteki választás nagy esélyesei között emlegettek, csütörtök este a baden-badeni kaszinó vendége volt, s a ruletten a szerencseszámával, a 17-essel, azonnal nyert. A magyar sport tiszteletbeli nagykövete "jelentős összeget" kasszírozott, ám hogy pontosan mennyi pénzt nyert, azt nem árulta el Bárkovics József, a Puskás Marketing Kft. igazgatója, aki Öcsi bácsit és feleségét kísérte el a bécsi gálára.

Amíg Puskás kaszinózott, addig városszerte hasonló világhírességek múlatták az időt az Évszázad sportolója választás előestéjén. Pelé például már kedden az osztrák fővárosba érkezett, mint mondta azért, hogy megmutassa a várost a feleségének, s való igaz, hogy a Fekete Gyöngyszem mindenütt a nála jó három évtizeddel fiatalabb szőkeséggel, legújabb párjával mutatkozott.

A meghívott párok nagy része csak a rendezvény napjára időzítette az érkezését, meglehetősen sűrűvé téve az autogramvadászok programját: harmincöt szupersztár futott be a nap folyamán a gála kezdetéig. Nem akármilyen különlegesség volt például az, hogy egy repülőgéppel érkezett az Egyesült Államokból Muhammad Ali, Rod Laver, Irina Rodnyina, Carl Lewis és Nadia Comaneci. Egykor bármelyikükért százmilliók kapcsolták be a televíziót, vagy ragasztották tele a szobájuk falát a poszterükkel, s most együtt utaztak, kizárólag a bécsi szupershow kedvéért. Megérkezett azután Matt Biondi, Larisza Latinyina és még egy sor sportcsillag, valamint a díszvendégek, a zsűri tagjai, köztük Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. A világ első számú sportvezetőjének kíséretében ott volt dr. Schmitt Pál, a NOB protokollfőnöke is.

- A jelölteket felsoroló kiadványban Egerszegi Krisztina neve mellett csupán két olimpiai aranyérem szerepelt - panaszolta Schmitt Pál. - Amint ezt megláttam, azonnal körbetelefonáltam az összes zsűritagnak, nehogy megtévessze őket ez a füzet. Elmondtam nekik, hogy "Egér" öt aranyérmet nyert az olimpiai játékokon, ráadásul a kategóriájában egyedül, mindegyiket egyéni versenyszámban.

A vízisportok kategóriájában a nőknél négy vetélytársa volt Egerszeginek, s való igaz, hogy Janet Evans, Dawn Fraser, Birgit Fischer és Franziska van Almsick sem mondhatja magát ötszörös egyéni olimpiai bajnoknak.

A szervezők egyébként nem csak abban hibáztak, hogy elírták Egerszegi eredményeit, de az is különös, hogy amíg például Jack Nicklaust, a golf amerikai királyát a fia és annak lélegzetelállítóan szép barátnője képviselhette, addig ifj. Papp Lászlónak nem engedték meg, hogy beteg édesapját ő helyettesítse Bécsben. A számunkra kellemetlen malőrök ellenére mégis vitathatatlan, hogy műfajában eddig a legjobbra sikerült a bécsi gála, éppen azért, mert a nagymenők komolyan vették, és szinte kivétel nélkül elfogadták a meghívást. Persze, nem sztárallűrök nélkül. Alberto Tomba, a sízés háromszoros olimpiai bajnoka, például, kikötötte, hogy szüksége van konditeremre és masszázsszalonra is, ha valóban számítanak rá. Nadia Comaneci csak pillanatokra hagyta el a szobáját, s akkor is hatalmas termetű testőrök kíséretében. Steffi Graf pedig magánrepülőgéppel érkezett. A kitűnő teniszező aztán az utolsó pillanatban lemondta a részvételt, mert Bécsben vírusos fertőzést kapott. Alighanem utolsóként szeretett volna befutni, ám ez nem sikerülhetett neki, mert a tervezett tizenhat órás landolásánál fél órával későbbre ígérkezett Egerszegi Krisztina.

A magyar úszónővel kapcsolatban aztán az az információ terjedt el, hogy ennél is később érkezik meg, este kilenckor, amikor már elkezdődött az eredményhirdetést megelőző műsor.

Amúgy is nagy volt a vetélkedés a tekintetben, hogy a Viktor Klima osztrák kancellár által a meghívottaknak adott délutáni fogadásra ki képes később érkezni. Az eseménynek otthont adó Imperial Szállóba már befutott Niki Lauda, Szergej Bubka, amikor mondjuk Alain Prostnak vagy Sir Bobby Charltonnak még a hírét sem lehetett hallani. Az ötórai érkezéssel meghirdetett partira - ekkor kezdték felszolgálni a pezsgőt - Puskás Ferenc például előre pontosan megtervezett programja szerint csak háromnegyed hatkor kezdett készülődni a szobájában... A kancellárral való találkozáson aztán minden jelenvolt meghívott kapott egy-egy aranyérmet. A bécsi Operában, amelyet 1869. május 25-én Mozart Don Giovannijával nyitottak meg, a ház balettkarának előadásával megkezdődött a sportvilág ezredvégi nagy ünnepe.

Este rövid műsor vezette be és színesítette a várva várt eseményt, az eredményhirdetést, amelyen három kategóriában - autó- és motorsport, küzdősportok, labdarúgás - értelemszerűen csak férfigyőzteseket; négy kategóriában pedig férfi és női győzteseket is hirdettek.

A kategóriák legjobbjait azoknak egy-egy kiválósága jelentette be. Így például azt, hogy a vízisportokat űző nők közül Dawn Fraser lett a győztes (és nem mondjuk az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina), az Albatrosznak nevezett egykori olimpiai bajnok német úszótól, Michael Grosstól tudta meg a világ.

Az újabb magyar érdekeltségű kategóriában, a labdarúgásban Karl-Heinz Rummenigge adta tudtul, hogy Pelé veheti át a hatalmas kristálytrófeát.

Utoljára maradt a küzdősportok legjobbjának bejelentése: a színpadra lépő, súlyos beteg Muhammad Alit percekig tartó taps köszöntötte.

A kategóriák győztesei:

Autó- és motorsport: Alain Prost (francia, autóversenyző)
Küzdősportok: Muhammad Ali (amerikai, ökölvívó)
Labdarúgás: Pelé (brazil)
Atlétika, torna, kerékpár, férfiak: Carl Lewis (amerikai, atléta)
Atlétika, torna, kerékpár, nők: Nadia Comaneci (román, tornász)
Labdajátékok, férfiak: Michael Jordan (amerikai, kosárlabdázó)
Labdajátékok, nők: Steffi Graf (német, teniszező)
Téli sportok, férfiak: Jean-Claude Killy (francia, alpesi síző)
Téli sportok, nők: Annemarie Moser-Pröll (osztrák, alpesi síző)
Vízisportok, férfiak: Mark Spitz (amerikai, úszó)
Vízisportok, nők: Dawn Fraser (ausztrál, úszó)

410 világelsőség a páholyokban

A ZSŰRI.
A tizenöt fősre tervezett zsűrinek - Primo Nebiolónak, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökének halála miatt - végül tizennégy tagja lett. Az Évszázad sportolója választáson a következő sportvezetők voksoltak: Juan Antonio Samaranch (a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke), dr. Leo Wallner (az Osztrák Olimpiai Bizottság elnöke), René Fasel (a Nemzetközi Jégkorong Szövetség elnöke), Sepp Blatter (a FIFA elnöke), Ion Tiriac (a Román Olimpiai Bizottság elnöke), dr. Vjacseszlav Koloszkov (az Orosz Labdarúgó-szövetség elnöke), Max Mosley (a Nemzetközi Autósport Szövetség elnöke), Albert monacói herceg, Marc Hodler (a Nemzetközi Síszövetség korábbi elnöke), Igaja Csiharu (a lesiklás ezüstérmese az 1956-os olimpián), dr. Thomas Bach (német vívó, olimpiai bajnok), Gian Franco Kasper (a Nemzetközi Síszövetség elnöke), Mark Miles (az ATP ügyvezetője), Luca di Montezemolo (a Ferrari menedzsere), Kenneth D. Schofield (European Golf Tour menedzsere). A zsűri tagjai délután két órakor ültek össze a bécsi Hotel Imperialban, közülük csak Albert herceg és Sepp Blatter hiányzott, fontos tárgyalásaik miatt ők már korábban letétbe helyezték a szavazataikat. A szavazás úgy történt, hogy a zsűritagok minden kategóriában rangsorolták a jelölteket, az elsőnek nyolc pont járt, a másodiknak hét - és így tovább. Természetesen a legtöbb pontot szerző sportoló lett az adott kategória győztese.

A LEGEK. A World Sports Awards of the Century meghívott sportcsillagai százhatvanhat olimpiai és kétszáznegyvennégy világbajnoki elsőséggel rendelkeznek. Közülük kilenc olimpiai bajnoki elsősége van Mark Spitznek, Carl Lewis-nak és Larisza Latinyinának, nyolc Matt Biondinak és Bjřrn Dćhlie-nek. A világbajnoki címek tekintetében Birgit Fischer az első 27 vb-arannyal, utána Gunda Niemann-Stirnemann (16), Giacomo Agostini (15) következik. A legöregebb meghívott sportoló Max Schmeling német profi bokszoló, aki kilencvennégy esztendős, őt Sir Donald Bradman (91), ausztrál krikettjátékos és Sir Stanley Matthews (84), labdarúgó követi. A legfiatalabb a huszonegy éves Franziska van Almsick és a huszonöt éves Egerszegi Krisztina.

A DÍJ. Négy kategóriában (vízisportok, téli sportok, labdajátékok, valamint atlétika és kerékpár) férfiakat és nőket, három kategóriában (autó-motorsport, küzdősportok, futball) pedig értelemszerűen csak férfiakat díjazott a zsűri. A tizenegy győztes egy 150 schilling (11 ezer EURO) értékű, 66 cm magas, nyolc és fél kilogramm tömegű különleges kristálytrófeát nyert.

Nemzeti Sport 1999. november 20.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000