FONTOS


 

Puskás Ferenc gratulált Pelének
Ali mindenkit legyőzött


Nem titkoltan az Oscar-díj átadásának a mintájára alkották meg a szervezők a bécsi World Sports Awards of the Century gála programját. A ceremónia hasonlóképpen zajlott, a műsorvezetők tréfálkozása, a meghívott sztárok - Eros Ramazzotti, Brigitte Nielsen - mind-mind ezt a párhuzamot sugallták. Legfeljebb azért sántított az analógia, mert az csak a legritkább esetben fordul elő, hogy valaki nem megy el az Oscar-díjáért, ám az "Évszázad sportolói" kitüntetést sem Michael Jordan, sem Steffi Graf nem vette át személyesen. És az is illúzióromboló volt, amikor megcsörrent egy-egy mobiltelefon Ramazzotti vagy a bécsi balettkar előadása közben. Hiába, ezúttal nem az Operaház megszokott közönsége, hanem sportolók, menedzserek és vállalatigazgatók töltötték meg a páholyokat.


Egerszegi Krisztina "csupán" két olimpiai arannyal nyert többet, mint Dawn Fraser. Az évszázad legjobbjának járó serleget ennek ellenére Fraser vihette haza...
Egerszegi Krisztina az ellenkező híresztelésekkel szemben a program kezdetére megérkezett az Operába, s így - hihették a magyar úszókirálynő drukkerei - az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy személyesen vegye át a választás nyertesének járó tizenegy kristálytrófea egyikét. Kiderült azonban, hogy a zsűri a nőknél az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi helyett a három aranymedáliával rendelkező ausztrál Dawn Frasert hozta ki győztesnek a vízisportok kategóriájában. A találgatások szerint talán azért, hogy a sydneyi olimpia előtt ausztrál díjazottja is legyen a gálának, netán azért, mert Egerszegit túl fiatalnak gondolták az "Évszázad sportolója" címhez.

A másik két magyar jelölt esetében már az is hatalmas sikernek mondható, hogy bekerültek a meghívottak közé, hiszen a két legnépszerűbb, és a legnagyobb ászokat felvonultató sportágban, a labdarúgásban és az ökölvívásban sikerült ez nekik (nem véletlenül ebben a két kategóriában hirdettek győztest a műsor végén). Puskás Ferencnek és Papp Lászlónak a sporttörténelem talán két legnagyobb hatású alakjával, Pelével és Muhammad Alival kellett versenyeznie, ám ebben a két kategóriában volt a leginkább egyértelmű a végeredmény.

Ali népszerűsége egyébként még ma is mindent felülmúl, Bécsben bármerre járt, sikongató, kiáltozó tömeg kísérte az autóját, az pedig valóban megható volt, amikor felállva tapsolta és éljenezte a Parkinson-kóros hajdani nehézsúlyú bajnokot a bécsi Operaház közönsége.

Puskás Ferenc a díjkiosztó gála után a Nemzeti Sportnak nyilatkozva elmondta: rendkívül nehéz megítélni, ki volt a világ legjobb futballistája, ő maga sem merne erre a kérdésre egy névvel válaszolni. Arra a felvetésre, hogy valóban Pelé volt-e a legjobb labdarúgó, Puskás így válaszolt: "Pelé nagyon jó futballista volt. Az egyik legjobb..."

Információink szerint egyébként Puskás egykori csapattársának, a Real Madrid másik hajdani sztárjának, Alfredo di Stéfanónak drukkolt, s az udvariasság szabályai szerint az argentin-spanyol sztár is úgy nyilatkozott: szerinte Puskásnak kellett volna nyerni.

Öcsi bácsi ezzel együtt semmi jelét nem mutatta a csalódottságának, s a díszvacsora kezdetén Pelé asztala felé vette az irányt, hogy gratuláljon a győztesnek. A brazil világklasszis, amint meglátta a közeledő Puskást - szó szerint - lecsapta az evőeszközöket, felpattant az asztaltól, és elkiáltotta magát: "Senior Puskás!" A két futballgéniusz megölelte egymást, majd néhány percig spanyolul beszélgettek. Öcsi bácsi gratulációja mellett egy, az életéről szóló filmmel - amelyet az idén a San Sebastian-i filmfesztiválon mutattak be - ajándékozta meg Pelét.

Az éjszakába nyúló bankett végét kevesen várták meg, Puskás fél egykor nagyjából egy időben távozott Boris Beckerrel, Szergej Bubkával és Franziska von Almsickkel. A szálloda előtt még akkor is több tucatnyi autogramgyűjtő várt rá.

Krisztina nem csalódott

Egerszegi Krisztina, akit a az Évszázad sportolója címre a leginkább esélyesek között emlegettek, elmondta, hogy nem azért időzítette az érkezését az utolsó pillanatra, mert ezt egyfajta sztárallűrnek szánta, pusztán sok dolga volt a munkahelyén. Igaz, hozzátette, hogy nem kedveli, ha nagy felhajtás van körülötte, és tudat alatt talán ez is szerepet játszott abban, hogy csak az előadás kezdetére érkezett meg a bécsi gálára. Az eredményről szólva, a három olimpián - mindig egyéni versenyszámban - öt aranyérmet szerző Egerszegi kijelentette, egyáltalán nem csalódott, ő maga is Dawn Fraser győzelmét várta, s elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy a német kajakozónő, Birgit Fischer lesz a díjazott. Egerszegi egyébként a gála másnapján még Bécsben találkozott Dawn Fraserrel. Az ausztrál hölgy láthatóan örült a találkozásnak, olyannyira, hogy a két úszónő közös fotót is készíttetett.

Nemzeti Sport 1999. november 21.SYDNEY.2000

CIKKEK
CIKKEK

  Az Évszázad Sportolói
  Megválasztják az évszázad "álomcsapatát"
  Az évszázad 11 legkiválóbb sportolójára
szavaztak Bécsben


 
LINKEK

  SYDNEY 2000