FONTOS


 

Május 10-én lobban fel a láng

A 2000-es nyári olimpiai játékok lángja május 10-én délben lobban majd fel -- jelentette be a Görög Olimpiai Bizottság. A lángot az athéni Panathinaikon-stadionban gyújtják meg, ahol az 1896-os olimpia főbb eseményeit rendezték, és ezt követően adják át az ausztrál szervezőknek.

*

A sydneyi olimpia szervezőbizottságának (SOCOG) a tagjai abban bíznak, hogy december végéig -- a várakozásokat felülmúlva -- legalább 130 millió dollár értékű jegyet adhatnak el az olimpiai játékokra.

Sandy Hollway, a SOCOG ügyvezető igazgatója elmondta: a második jegyeladási akció során több mint 435 ezer (közel 20 millió amerikai dollár értékű) belépőt dobtak piacra, amelyeket az ausztrál szurkolók vásárolhattak meg. Az összesen 102 243 igénylő több mint a felének kívánsága már tökéletesen teljesült (arra az eseményre mehetnek, amelyikre eredetileg akartak), és összességében szinte mindenki elégedett lehet.

A SOCOG az első körben 1.5 millió jegy eladásából 95 millió dolláros bevételre tett szert, ehhez jött 16 milliónál is több az úgynevezett "prémiumbelépők" árából, s most körülbelül 20 millióra számítanak. A szervezőbizottság az olimpia kezdetéig 145-165 millió dollárt vár az ausztráliai jegyeladásokból, ebből 1999-re eredetileg 115 milliót terveztek.

A külföldi jegyeladásokat is számítva az ausztrálok közel 400 millió dolláros bevételben bízhatnak.

Mint ismeretes, október első felében hatalmas botrányt okozott, hogy 249 000 -- a legvonzóbb eseményekre szóló -- jegyet a kiváltságosok számára tettek félre. Emiatt Hollway fel is ajánlotta a lemondását, de Michael Knight SOCOG-elnök nem fogadta el.

*

A kínai sportvezetőség legalább 16 aranyérmet vár legjobbjaitól a 2000-es sydneyi olimpiai játékokon -- jelentette az AFP hírügynökség a China Daily című lapra hivatkozva.

A legutóbbi nyári ötkarikás eseményen, 1996-ban Atlantában Kína összesen 50 érmet szerzett, ebből 16 volt az arany, s az országok pontversenyében a 4. helyet szerezte meg az Egyesült Államok, Németország és Oroszország mögött.

Eddig 200 kínai versenyző szerzett olimpiai kvótát.

Gallov Rezső , Nemzeti Sport 1999. november 30.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000