FONTOS


 

Sportpolitika: Schmitt Pál a Fidesz-frakciónál járt
"A sport a demokrácia iskolája"


Illusztris vendéget fogadott és hallgatott meg csütörtökön délelőtt a Fidesz parlamenti frakciója a "képviselői Fehér Házban". Dr. Schmitt Pál , a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság protokollfőnöke "A sport lehetőségei az országkép kedvező alakításában" címmel tartott előadást a kormánykoalíció legerősebb pártjának országgyűlési képviselői számára.

Schmitt Pál ezzel az eseménnyel nyitotta meg hosszú itthoni hétvégéjét, hiszen számos egyéb kötelezettsége mellett pénteken a MOB-elnöksége tartja soronkövetkező ülését, szombaton pedig a testület idei utolsó közgyűlésére kerül sor a Magyar Tudományos Akadémián.

-- Szólni kívánok a sport olyan értékeiről -- fogalmazott bevezetőjében a sportvezető --, amelyeket ugyan csaknem mindennap tapasztalhatunk, de talán mégsem tudatosulnak eléggé mindannyiunkban. Elsősorban gondolok itt a sport nevelési funkciójára. A sport a demokrácia iskolája is egyben, ahol egyenlők az esélyek, tiszták, egyértelműek a szabályok, a jobb felkészültség, a nemesebb és erősebb akarat dönt.

Az élsportolók sajátos "küldetéséről" a MOB elnöke -- aki berni nagykövet is -- az alábbiakat mondta:

-- Az élsportoló a mezén viselt Hungária "márkanévvel" egyfajta diplomáciai küldöttnek is tekinthető, aki folyamatosan vizsgázik felkészültségből, küzdeni tudásból, szellemességből, akaraterőből, a becsületes játékból, vagy ezek ellenkezőiből. A kiemelkedő sporteredmények, teljesítmények is képesek hozzájárulni országunk ismertségéhez, megbecsüléséhez.

A nagy érdeklődéssel kísért előadás további részében Schmitt Pál kiemelte nemzeti szimbólumaink megjelenésének fontos szerepét szerte a világban, legkiválóbb sportolóink sikerei jóvoltából a nemzeti zászló, a címer és a Himnusz jelentőségét, nem különben a hazánkban magas színvonalon megrendezett világversenyek pozitív visszhangját, a magyar sportdiplomácia eredményes erőfeszítéseit, a sportban rejlő idegenforgalmi lehetőségeket. Végezetül ismételten felhívta a figyelmet a nemzetközi porondon szereplő magyar kiválóságok viselkedésével, magatartásával, megjelenésével kapcsolatos különleges felelősségre.

Gallov Rezső , Nemzeti Sport 1999. december 3.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000