FONTOS


 

Olimpiacentrikus támogatási rendszer
Gyenge a sporttudományos munka


A napirenden bizottsági beszámolók szerepeltek. Kahlich Endre, az emlék- és hagyományőrző, dr. Takács Ferenc, az olimpiai és sportemlékeket gyűjtő, Németh Angéla pedig a női bizottság munkájáról számolt be, amit köszönettel, elismeréssel nyugtáztak. Nagy vita alakult ki a szakmai-tudományos bizottság tájékoztatója alatt. Deutsch Tamás miniszter alelnöki minőségében az alkalmazott sporttudományt hiányolta. Schulek Ágoston, a bizottság vezetője tárgyilagosan elismerte, hogy a magyar sporttudomány öncélúvá vált, többnyire egyéni érdekeket szolgál, hiányzik a kötelező edzőképzés, és a külföldi szakirodalom sem jut el azokhoz, akik azt hasznosítani tudnák munkájuk során. Aján Tamás főtitkár, a magyar sport jövőjét tekintve rendkívül fontosnak ítélte a sporttudományt. Schmitt Pál javaslatára Deutsch Tamás miniszter egyetértésével elhatározták, hogy januárban, vagy februárban "Sydney - sporttudomány" címmel a MOB és az ISM egésznapos közös konferenciát szervez a sporttudomány összehangolása, alkalmazása érdekében.

Frenkl Róbert professzor, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség munkájáról, az idei universiade magyar eredményeiről tájékoztatta az elnökséget. Elmondta, hogy a Gerevich- és a Wesselényi-alapítványok korábbi 60 milliós támogatásának kiesése komoly gondokat okozott. A jövőt illetően szeretnének alulról építkezni, az intézményeknek juttatott normatív támogatásból tíz százalékos tagdíjat terveznek, és szeretnék elérni, hogy az egyetemek tervezett integrációja után a jelenlegi helyzet ne romoljon.

A MOB pénzügyi helyzetének áttekintése során Deutsch Tamás megnyugtató bejelentéssel szolgált. Ezek szerint az állami támogatás első részét már januárban folyosósítják, így a MOB-ot nem fenyegetik likviditási gondok, a sportági szakszövetségek támogatását meg tudják kezdeni. A jövőre rendelkezésre álló pénzösszegek elosztását megfelelő körültekintéssel, a különböző csatornák által kapott összegek figyelembevételével kell végezni, elsősorban az olimpiai részvétel jogát már megszerzett versenyzők és sportágak, valamint az indulás jogára még eséllyel pályázók támogatására kell költeni.

Az elnökségi ülés utolsó akkordjaként Schmitt Pál és dr. Szabó Lajos igazgató látta el kézjegyével a MOB, illetve a Testnevelési és Sportmúzeum közötti együttműködési szerződést, amely lényegében az eddigi kiváló kapcsolatot törvényesítette, hiszen a múzeum eddig is rendkívül sok segítséget nyújtott az olimpiai mozgalomnak. Az ülés végeztével Schmitt Pál baráti ebéd keretében mondott köszönetet az elnökség tagjainak az idén végzett munkájukért.

(vad), Nemzeti Sport 1999. december 4.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000