FONTOS


 

Olimpiai érdemérmesek: Fábiánné Rozsnyói Katalin, Orvos András és a MOA
Dr. Aján Tamás: Nincs ok borúlátásra


Szombaton délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia ülésterme adott otthont a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésnek, amelyen a tagság szinte teljes létszámban megjelent. A hely szellemét idézve nem érdemtelen megemlíteni, hogy itt rendezte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is az ülését 1911-ben.

Még az esemény előtt ünnepélyes külsőségek között írta alá Siklós Csaba és dr. Schmitt Pál a két elnök a Malév és a MOB közötti további együttműködési megállapodást. A Malév immár tíz esztendeje, tehát az újjáalakult MOB kezdetei óta támogatja az ötkarikás mozgalmat, az adidashoz, a Matávhoz, s többek között lapunkhoz, a Nemzeti Sporthoz hasonlóan.

A napirend elfogadását megelőzően - hagyományosan - kegyelettel emlékezett meg a tagság a legutóbbi közgyűlés óta elhunyt jeles sportszemélyiségekről: dr. Bay Béla (vívómester), dr. Terták Elemér (műkorcsolyázó, sportdiplomata), Baranyai Lajos (ökölvívó), Benkőné Bánáti Éva (tornász), Burkus Tamás (sportlövő), Fülöp Sándor (cselgáncsedző), Gyönyörű József (sportlövő), dr. Kutassi László (a Magyar Olimpiai Akadémia nyugalmazott főtitkára, sporttudós), Mamisch Tibor (evezős), dr. Mendelényi Tamás (vívó), Skultéty Sándor (birkózó, edző), Somogyi Jenő (az MLSZ volt elnöke), Somos Béla (vívómester), Szűcs Lajos (súlyemelő) és Tímár Geng István (kosárlabdázó).

A végső tiszteletadás a nemzetközi sportvilág távozott, kiemelkedő alakajainak is szólt: Lord Killanin, egykori NOB-elnöknek, Primo Nebiolónak, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, valamint a Nemzetközi Főiskolai Sportszövetség elnökének, és a legidősebb olimpiai bajnoknak, a szlovén tornásznak, Leon Stukeljnek is.

Dr. Schmitt Pál, a MOB elnöke tájékoztatójában összefoglalta a legutóbbi közgyűlés óta eltelt időszakban bekövetkezett legfontosabb eseményeket, változásokat. Mindenekelőtt elismerését fejezte ki a NOB alelnökeként a közgyűlésen megjelent dr. Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszternek az olimpiai célok és felkészülés rendkívüli támogatásáért, amely a költségvetés eredeti összegén felül 1999-ben további száztízmillió forintos segítségben testesült meg. Ebből harmincmillió forintra volt szükség, a sportegészségügyi ellátás zökkenőmentes ellátására, a fennmaradó nyolcvanmilliót pedig a MOB lényegében fele-fele arányban osztotta szét az olimpiai előkészületekben érdekelt és arra leginkább rászoruló egyesületek, illetve sportági szövetségek között. Elkészült annak a háromoldalú szerződésnek a tervezete - a szövetségek már meg is kapták -, amely rögzíti a MOB, a versenyzők és az országos szövetségek jogait, feladatait és kötelezettségeit az olimpiai előkészületek tekintetében. Az elnök külön kiemelte, hogy 2000. január 1-jétől az olimpiai járulék, amely eddig kizárólag az olimpiai bajnokok támogatására szolgált, kiterjed az ezüst- és bronzérmesekre, valamint a mozgássérült versenyzőkre is. Az elnök külön szólt a MOB újjáalakulása, függetlenné válása óta eltelt tíz esztendő legfőbb jellemzőiről, amelynek eredményeként a Magyar Olimpiai Bizottság igen jelentős fejlődésen ment át, kiemelkedő társadalmi szervezetté vált, összetartó ereje minden túlzás nélkül döntő szerepet játszik a magyar sportéletben. A rendszerváltás óta két nyári és három téli olimpiai játékokra irányította a felkészülést és bonyolította le a részvétellel kapcsolatos felelősségteljes munkát, 278 tag működött a bizottság keretei között, s a jelenlegi tagok magas, mintegy hatvan százaléka a kezdettől tevékenykedik mindmáig. A sikerhez nagymértékben járult hozzá a Magyar Olimpiai Akadémia népszerűsítő tevékenysége. Öt esztendővel ezelőtt alakult meg az olimpiai bajnokok klubja, s a hagyományőrzés mellett igen lényeges szociális támogatási rendszert alakított ki a dr. Mező Ferenc Alapítvány.

Számos kiemelkedő esemény mellett Budapest rendezhette meg 1995-ben a NOB ülésszakát, és sportdiplomatáink változatlanul magas számban járulnak hozzá a nemzetközi szövetségek, ernyőszervezetek tevékenységéhez. Nem tekinthető véletlennek, hogy főként az utóbbi éveknek köszönhetően immár huszonkét magyar kaphatta meg a NOB legmagasabb kitüntetését, az Olimpiai Érdemrendet.

Az elnök a legkiemelkedőbb teljesítményként húzta alá a MOB kiváló marketingtevékenységét, és személy szerint kiemelte a MOB technikai igazgatójának, Babati Lajosnak az érdemeit. Számokban ez annyit jelent, hogy a MOB az elmúlt évtizedben mintegy 2 millárd 600 millió forintos saját bevételre tett szert, és ebből a kiadásainak mintegy negyven százalékát volt képes saját maga fedezni az állami támogatás mellett.

Érthetően fokozott érdeklődés kísérte, dr. Aján Tamás főtitkár beszámolóját az olimpiai előkészületek állásáról, a jelenlegi helyzetről. A sportdiplomata két bejelentéssel kezdte: a MOB elnöksége Molnár Zoltánt, a Népstadion és Intézményei főigazgatóját nevezte ki csapatvezetőnek a Sydney olimpiára, majd felmutatta a Juan Antonio Samaranch elnök aláírásával a NOB székehelyéről küldött díszes, hivatalos meghívót a sydneyi játékokon való részvételre. A közgyűlés az elsőt tudomásul vette, a második bejelentést pedig egyhangúlag megszavazta.

Dr. Aján Tamás kijelentette, hogy a MOB keretei között tevékenykedő Sydney Előkészítő Bizottság (vezető dr. Török Ottó) mindennapos, élő kontaktusban dolgozik a szövetségekkel.

A kvalifikációs versenyek kapcsán a főtitkár kijelentette, nem tartja indokoltnak a sajtóban mind gyakoribb borúlátó előrejelzéseket, aggodalmakat. Eddig, mint mondta, nyolcvanhat versenyzőnk szerzett részvételi jogot az olimpiára (kajak-kenu 23, ritmikus gimnasztika 1, sportlövészet 7, WTF-tékvandó 1, torna 3, súlyemlés 8, asztalitenisz 2, birkózás 4, cselgáncs 2, evezés 4, kerékpár 1, lovaglás 1, műugrás 3, öttusa 3, vitorlázás-szörf 1, vívás 9, vízilabda 13) - igaz, tette hozzá, kellemetlenül érintett bennünket a csapatsportágaink távolmaradása (labdarúgás, férfi kézilabda, kosárlabda), de bőven van még lehetőség kvalifikációra. Most éppen a női kézilabdázóinkon a sor, de az ökölvívók, birkózók, asztaliteniszezők, s még számos sportág versenyei tartogatnak további lehetőséget számunkra. Ami pedig az olimpiai számokban idén rendezett világbajnokságok alapján elmondható, a nem hivatalos olimpiai pontszámítást figyelembe véve a következő a sorrend: 1. Németország 295, 2. Oroszország 288, 3. Egyesült Államok 258, 4. Kína 240, 5. Franciaország 185, 6. Kuba 163, 7. Románia 161, 8. Olaszország 122, 9. Magyarország 119 ponttal. (1995-ben, tehát Atlanta előtt ilyen számítások szerint a 13. helyen voltunk.)

A megnyugtató pénzügyi helyzetről dr. Török Ottó igazgató számolt be, majd Schmitt Pál a NOB elnöke megállapodást írt alá az Oxford Hungaria Nyelvstúdió ügyvezető igazgatóival, Molnár Györggyel és Busa Lászlóval az olimpikonok nyelvoktatásáról. Végezetül a Tudományos Akadémia kupolatermében díszes ünnepség keretében nyújtotta át Schmitt Pál az idei MOB-érdemérmeket. A kitüntettek: Fábiánné Rozsnyói Katalin (kajak), Orvos András (súlyemelés), valamint a Magyar Olimpiai Akadémia, amelyet dr. Aján Tamás elnök és Jakabházyné Mező Mária főtitkárnő képviselt. Ezt az alkalmat használta fel a MOB elnöke arra is, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első és mindeddig egyetlen etikai díját Juan Antonio Samaranch személyes jókívánságai kíséretében átadja Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszónőnek, s végül a huszonháromszoros asztalitenisz BEK-győztes Statisztika vezetőjének, dr. Ormai Lászlónak Életút elismerést nyújtson át.

Gallov Rezső , Nemzeti Sport 1999. december 5.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000