FONTOS


 

Rendkívüli NOB közgyűlés, Lausanne
Megkezdődött a reformkorszak


Nem állítható, hogy Lausanne, az olimpia fővárosa már a közelgő karácsony hangulatát tükrözi. Az ünnepi fények helyett szürke felhők, havas eső, latyak köszöntötte a Palais de Beaulieu kongresszusi palota előtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) idei harmadik, egyben második rendkívüli közgyűlésének résztvevőit, az idén válságos időket átélt patinás ötkarikás család tagjait.

Juan Antonio Samaranch NOB-elnök megnyitója alatt a nem mindennapos várakozás feszültsége érződött :

"Visszatekintve erre az esztendőre -- mondta többek között az elnök -- helyénvaló állítás, hogy fennállása óta a NOB még sohasem dolgozott ilyen keményen, sohasem munkált ki ilyen magas számú és újító szándékú reformjavaslatot. A válságot mindannyian megszenvedtük, és más alternatíva nem maradt, mint megfeszített erővel tevékenykedni... Mielőtt a NOB2000 bizottság javaslatainak tárgyalását megkezdenénk, hangsúlyozni kívánom, hogy amit tettünk, nem a saját érdekünkben, hivatalunk, pozíciónk megőrzése érdekében tettük... A NOB, az olimpiai játékok, a mozgalom mindannyiunk ügye, és elsősorban a versenyzőké, az edzőké, a sportszakembereké."

Samaranch után -- a hagyományoktól kissé eltérve -- Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter kapott szót, mint a NOB2000 bizottság egyik legillusztrisabb tagja -- persze nyilván nem véletlenül. Samaranch elnök ugyanis a rendkívüli közgyűlés után december 15-én Washingtonba utazik, hogy az amerikai képviselőház Fred Upton elnökletével működő különleges bizottsága meghallgathassa az olimpiai (Atlanta 1996, Salt Lake City 2002) megvesztegetési ügyekben.

Kissinger szavainak ezért a szokásosnál is nagyobb jelentőséget tulajdoníthatunk. A "külsősként" a NOB2000-ben tevékenykedő Nobel-békedíjas amerikai professzor nagy elismeréssel szólt Samaranch elnök és a nyolcvanhat tagú bizottság teljeítményéről.

A közgyűlés kezdetén letette a hivatalos esküt Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) svájci elnöke, és közfelkiáltással felvételt nyert Lamine Diack, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) ideiglenes első embere is. A szenegáli IAAF-elnök novemberben elhunyt elődje, az olasz Primo Nebiolo helyét vette át a NOB-ban is.

Az érdemi vita -- a demokratizmussal járó nehézségek miatt -- meglehetősen vontatottan indult. Tizenhatan szóltak hozzá például az 50 javaslatot tartalmazó csomag legelső eleméhez, ám a szavazás végül változatlan formában hagyta jóvá az eredeti szöveget. Különösen heves vita előzte meg a NOB-tagok hetvenéves korhatárával kapcsolatos ajánlást, ám a szavazás ez esetben is simán döntött (nyolc ellenszavazat, és négy tartózkodás) a kötelező fiatalítás mellett. Az idő előrehaladtával mind kevesebben emelkedtek szólásra, a szavazás menete felgyorsult.

A rendkívüli közgyűlés legfontosabb döntései:

-- Tizenöt aktív olimpiai versenyző NOB-tagságának biztosítása sporttársaik szavazata alapján;

-- A NOB-tagok felső korhatára 70 év, de a jelenlegi tagok 80 esztendős korukig maradhatnak;

-- A tagság nyolc esztendőre szól, az újraválasztás lehetőségével;

-- A tagság összlétszáma -- a megfelelő átmeneti időszak közbeiktatásával -- 115 lesz, amelyből 15 áll rendelkezésre a már említett aktív sportolók, 15 a nemzetközi sportszövetségek elnökei, és ugyancsak 15 a nemzeti olimpiai bizottságok számára. A megmaradt hetven helyre személyes érdemek és indokok alapján lehet bekerülni;

-- A NOB-tagok megválasztására jelölőbizottságot hoz létre a szervezet, javaslattételi hatáskörrel;

-- A NOB jelenleg 11 tagú végrehajtó bizottságának létszámát a tagság arányos és kielégítő képviselete érdekében bővíteni kell;

-- A NOB-elnöki tisztség időbeni korlátozására három javaslat került a közgyűlés elé. Az egyik egyszeri, nyolc évre szóló mandátumot ír elő, a másik ugyancsak nyolc évet, egy további -- már csak négyéves -- meghosszabbítás lehetőségével, míg a legutóbbi a meghosszabbítás éveit is nyolc esztendőben korlátozná. Végül a nyolc évre szóló mandátumot szavazta meg a közgyűlés egyhangúan, egy további négyéves meghosszabbítás lehetőségével

***

Vita alakult ki a NOB megtisztulása érdekében idén felállított etikai bizottság szerepéről. A testület elnöke, a szenegáli Keba M'Baye nyilvánosságra hozta, hogy egy gyanúba keveredett NOB-tag ellen vizsgálat indult, mert felvetődött: meg nem engedett módon rendszeresen protekcióhoz juttatta, különböző ajánlásokkal segítette honfitársait. A megindult vizsgálattal kapcsolatban M'Baye elnök részleteket nem közölt, csupán annyit árult el, hogy az érintett nem tartozik a márciusi közgyűlésen figyelmeztetésben vagy megrovásban részesített sportvezetők közé.

***

Sydneyt dicsérik és szidják

Jacques Rogge, a NOB olimpiai koordinációs bizottságának elnöke reméli, hogy a sydneyi játékok gond nélkül zajlanak le. A belga sportdiplomata a NOB vb lausanne-i ülése után tartott sajtótájékoztatón az olimpia szervezőbizottságának (SOCOG) problémáira utalva úgy fogalmazott, hogy sokkal kevésbé látja pesszimistán a helyzetet, mint mások.

"Lehet, hogy a SOCOG-on belül vannak viták, de ami a NOB-ot illeti, mi optimisták vagyunk -- idézte az AFP hírügynökség Roggét. -- A vízilabdázók bemelegítő medencéjét leszámítva, minden készen áll Sydneyben."

Rogge szerint a szervezők pénzügyi gondjait is meg lehet oldani: "Közösen áttekintjük majd a költségvetést, és ha szükséges, bizonyos pontokon változtatunk. Egyébként a SOCOG-nak vannak olyan tartalékai, amelyekből pótolni tudja az időszakos hiányokat."

Ennek némiképp ellentmond, hogy a SOCOG-nak néhány napon belül már a második jelentős támogatója elvesztésével kell szembenéznie. Az ausztrál Seven Network Ltd., a 2000-es olimpia hivatalos televíziós partnere felfüggesztette a két fél hirdetésekre vonatkozó szerződését. A népszerű 7-es csatornát (Channel Seven) működtető cég a jegyeladások körüli visszásságok miatt keveredett nézeteltérésbe a szervezőkkel.

Ezt már John Howard ausztrál miniszterelnök sem hagyta szó nélkül, azt mondta a melbourne-i rádiónak, hogy szerinte a szervezőbizottság "nem jól teszi a dolgát, és mindennap újabb problémák adódnak".

Gallov Rezső, Nemzeti Sport 1999. december 12.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000