FONTOS


 

Washingtonban meghallgatták Samaranchot
A kongresszust nehéz meggyőzni


Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB) elnöke a szerdai, washingtoni kongresszusi meghallgatásán a hétvégi lausanne-i közgyűlésen megújult NOB-ot a korábbinál "nyitottabb, felelősebb, rugalmasabb" szervezetként jellemezte a többségükben szkeptikus törvényhozóknak.

"Úgy vélem, kitakarítottunk a házunk táján, és alapvető reformokat léptettünk életbe" -- fogalmazott az egy évvel ezelőtt kirobbant vesztegetési botrányok utóéletével kapcsolatban Samaranch.

A képviselőház kereskedelmi albizottságában ülő politikusok azonban hitetlenkedve fogadták a 79 éves vendéget: a többségük ugyanis nem hiszi, hogy az 50 elfogadott reform meg is valósul. Egyikük, Joe Barton egyenesen azonnali lemondásra szólította fel az 1980 óta hivatalban lévő NOB-elnököt, akitől -- szerinte -- igazi sportvezetőhöz méltó lépés lenne, ha haladék nélkül átadná a helyét olyan valakinek, aki "friss vért" hozna a szervezetbe.

Samaranch kitért a felszólítás elől, és inkább a NOB legutóbbi egy évében történteket vázolta. Kifejtette: a legtöbb reformot máris életbe léptették, és a többire is sor kerül még a jövő évi, sydneyi játékok előtt.

Fred Upton bizottsági elnököt -- saját szavai szerint -- "nem győzték meg kellőképpen" a közgyűlést követő nyilatkozatok, hogy a változtatásoknak valóban meglesz a hatásuk. Henry Waxman képviselő figyelmeztette Samaranchot: az amerikai kongresszus figyelni fogja a NOB megújulási folyamatát, és ha szükségesnek látja, akár büntetőintézkedéseket is hoz. Konkrétan azt említette, hogy az olimpiai mozgalom fő anyagi támaszát jelentő amerikai szponzorokat eltilthatják a további támogatástól.

A NOB-elnök, aki -- bár már korábban többször is meghívták Washingtonba -- addig késleltette utazását, amíg el nem fogadták a reformjavaslatokat, így összegezte a véleményét: "amit megígértünk, azt el is végeztük a közgyűlésen."

Idetartozó hír, hogy a Fehér Ház és a NOB megegyezett abban, hogy a jövőben együttesen segítik az új nemzetközi doppingellenes ügynökség (WADA) munkáját. Samaranch elnök és Barry McCaffrey, a Fehér Ház kábítószerellenes osztályának vezetője, aki korábban élesen kritizálta az új szervezetet a NOB-hoz való kötődése miatt, több mint egy órán keresztül tanácskozott arról, hogy miként tudnák közösen segíteni a WADA munkáját. Az eredményes tanácskozás után 12 pontból álló, 17 témát felölelő közleményt adtak ki.

Az ülésen részt vett Dick Pound, a NOB első alelnöke, Bill Hybl, az Amerikai Olimpiai Bizottság elnöke, valamint a versenyzők képviseletében az amerikai Robert Ctvrtlik, a korábbi röplabdázó.

"Megállapodtunk abban, hogy a kormányoknak feltétlenül össze kell fogniuk ebben a kérdésben -- mondta Samaranch. -- A WADA erre tökéletesen alkalmas szervezet, hiszen nemcsak a világ sportszervezeteinek fele, hanem a kormányok jelentős része is csatlakozott hozzá."

"Nem hiszem, hogy teljesen meg lehet tisztítani a sportéletet a doppingtól, de minden kísérlet megnehezíti a tiltott teljesítményfokozókban bízók dolgát" -- jelentette ki Pound, aki erre az évre elvállalta a feltehetőleg Lausanne-ban maradó szervezet elnöki tisztét.

Az ügynökség első ülését januárban tartják, s a Fehér Ház képviseletében jelen lesz McCaffrey is.

*

A NOB január közepétől hat-hét új televíziós reklámot indít be az ötkarikás mozgalom népszerűsítésére. Michael Payne, a NOB marketing-igazgatója elmondta, hogy a 30 és 60 másodperces reklámokat január 19-én, a New York-i sportmarketing-konferencián mutatják be először.

Az elkészült kisfilmek 200 országban kerülnek majd képernyőre, egészen a szeptemberben sorra kerülő sydneyi játékokig. A kampányt rádióreklám, illetve írott sajtóbeli hirdetés fogja kiegészíteni.

A nézők a korábbi olimpiák hőseiről és nagy pillanatairól szóló archív bejátszásokat láthatnak majd, a NOB háttérben marad, a szervezet neve el sem hangzik. A kampány "kreatív részének" költségei elfogadható szinten maradtak, a sugárzásért fizetendő összegek a becslések alapján 150 millió dollárt tesznek majd ki.

Nemzeti Sport 1999. december 16.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000