FONTOS


 

A NOB Pelét választotta

A nemzeti olimpiai bizottságok szavazása alapján Pelé érdemelte ki az évszázad sportolója címet. Az Olympic Review című NOB-kiadvány voksolásán a brazil futball-legenda volt az egyetlen az első öt helyezett között, aki sosem vett részt ötkarikás játékokon.

A háromszoros világbajnok Pelé mögött négy amerikai következett a sorban. Elsőként a nehézsúlyú ökölvívó Muhammad Ali, aki Cassius Clay néven Rómában győzött (1960), majd a profiboksz kiemelkedő alakjává vált. A harmadik helyre a kilencszeres olimpiai bajnok atléta, Carl Lewis került, megelőzve Michael Jordant. A kosárlabda korszakos egyénisége sok más sikere mellett 1984-ben Los Angelesben és 1992-ben Barcelonában is tagja volt az olimpiai bajnok együttesnek. Az ötödik Mark Spitz, a müncheni játékok (1972) hétszeres bajnok úszója lett.

Az olimpiai bizottságok szavaztak a század kimagasló sportvezetőire is. A "győzelmet" a francia Pierre de Coubertin báró, az újkori olimpiák atyja, a NOB második elnöke (1896-1925) szerezte meg. Mögötte kései utóda, az 1980 óta hivatalban lévő spanyol Juan Antonio Samaranch végzett. A harmadik, illetve negyedik legtöbb szavazatot egy-egy nemzetközi sportági szövetség hosszú időn át tevékenykedő vezetője kapta: a brazil Joăo Havelange labdarúgásban (FIFA), a novemberben elhunyt olasz Primo Nebiolo pedig atlétikában (IAAF) látta el hosszú ideig az elnöki teendőket. Az ötödik helyre az amerikai Avery Brundage, egy harmadik NOB-elnök (1952-72) került.

A Magyar Olimpiai Bizottság jelölése mindkét listával három helyen volt azonos; Ali, Pelé, Lewis, illetve Coubertin, Nebiolo és Samaranch a MOB-nál is szerepelt.

Nemzeti Sport, (MTI) 1999. december 18.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000