FONTOS


 

Doppingegyezmény Ausztráliával

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden egyezményt írt alá az ausztrál kormánnyal a sydneyi játékok előtt és alatt elvégzendő doppingellenőrzések szabályozásáról.

A NOB közleménye szerint a megállapodás révén "átlátható és számon kérhető rendszer" valósítható meg az olimpiával kapcsolatos doppingtesztek eredményeinek kezelésében. Az egyezmény tisztázza a NOB, az ausztrál doppinghivatal és a sydneyi szervezőbizottság (SOCOG) együttműködésének módját is a szeptemberi megnyitóig tervbe vett versenyen kívüli ellenőrzéseket illetően.

A NOB és az ausztrál kormány ezenkívül azt is közölte, hogy elkötelezték magukat az utóbbi időben nagyon népszerű teljesítményfokozó szer, az erythropoietin (EPO) kiszűrésére alkalmas vérteszt kifejlesztésére.

Visszatért a NOB egyik főszponzora

A nemzetközi olimpiai mozgalmat az elmúlt esztendőben jellemző korrupciók miatt rendkívül szigorú kritikát megfogalmazó John Hancock biztosítótársaság kedden visszatért a NOB kiemelt támogatóinak sorába. A két fél 2004-ig szóló szerződést kötött.

Az olimpiai mozgalmat alapjaiban megrengető korrupciós botrány idején a John Hancock igazgatója, David D'Alessandro többször hangoztatta a reformok szükségességét. A 2002-es Salt Lake City-i téli olimpiát érintő botrány idején még azt is kilátásba helyezte, hogy távoznak a kiemelt szponzorok köréből. A mostani megállapodás viszont azt jelenti, hogy a John Hancock társaság a 2002-es téli, valamint a 2004-es athéni nyári olimpián is a NOB kiemelt támogatója lesz.

- Ez jó hír, nagyon jó hír. Ismét nyomatékosítani szeretném, hogy a botrány nem érintette az olimpiai játékokat - fogalmazott a szerdán kezdődő NOB vb-ülés helyszínén, Sydneyben, Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság spanyol elnöke.

A NOB nem hozta nyilvánosságra a megállapodás anyagi részleteit, de a kiemelt szponzorok általában 50 millió dollárt fizetnek egy olimpiásznyi időszakra, azaz négy évre. Michael Payne, a NOB marketingigazgatója is csak annyit mondott: a John Hancock a korábbinál többet fizet.

[origo], 2000. február 15.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000