FONTOS


 

A NOB végleges reformjavaslatai

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozta reformjavaslatainak végleges változatát. A szervezet december 11-12-i rendkívüli közgyűlése ezekről fog szavazni Lausanne-ban.



A jelentés 50 olyan ajánlást tartalmaz, melyet a tavaly év végén kirobbant vesztegetési botrány nyomán létrehozott 80 fős NOB-2000 bizottság dolgozott ki, majd fogadott el októberben.

A tervezet kulcselemének számít, hogy támogatja 15 sportoló felvételét a NOB-ba, valamint nyolc év tagság után külön eljáráshoz kötné a hosszabbítást. Mivel az olimpiai helyszínkiválasztás módját illetően nem született konszenzus, a bizottság két verziót is elő fog terjeszteni.

Az egyik szerint a látogatások egyátalán nem szükségesek, a másik változatra viszont azok szavazhatnak majd, akik azt szeretnék, hogy szigorított alapon ezután is sor kerülhessen vizitekre, de csak akkor, ha az érintett sportvezető formálisan kérelmezi a pályázó városba történő utazást.

Az előbbi elképzelés hívei nem elégszenek meg azzal, hogy egy részben NOB-tagokból, részben kívülről érkező szakértőkből álló bizottság felmérő körútjain "átszűrve", az azokról készített jelentések révén kaphatnak csak képet a rendezésre vágyó városokról. E kérdésről egyszerű többség is dönthet, míg a reformcsomag több más - az Olimpiai Chartát is módosító - pontjának átvételéhez a kétharmad jóváhagyása szükséges.

A NOB létszáma a tervek szerint 115 fő lesz: 15 sportolón, a nemzetközi sportszövetségek által delegált 15 személyen, illetve a nemzeti és kontinentális olimpiai bizottságokat képviselő további 15 tagon túl 70-en egyéni elbírálás alapján kerülhetnek a szervezetbe. A leendő tagok felső korhatárát 70 évben szabják meg, a jelenlegiekre azonban kivételként a 80 lesz érvényes. A nyolc év letelte után a közgyűléstől lehet majd kérni az újraválasztást.

[origo], 1999. november 24.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000