FONTOS


 

Napirenden a NOB reformja

Szombaton reggel a lausanne-i Beaulieu-palotában megkezdődik a NOB idei második rendkívüli ülése. A tanácskozásnak egyetlen napirendi témája van: az 50 pontos reformtervezet megvitatása. Már a változások jele: az eseményt a zártláncú televíziós adásnak köszönhetően figyelemmel kísérhetik a sajtó akkreditált képviselői is.



A végrehajtó bizottság háromnapos tanácskozáson készítette elő a teljes ülést. A reformokat három csoportban, külön-külön tárgyalják, és végül így is zárják le. Első a NOB szerepe, a második a NOB szervezete és tagsága, a harmadik az olimpia rendezésére pályázó városok látogatása.

Az előterjesztett terv előzetes vitája során három kérdésben nem teljesen tisztázódott a helyzet. A tagok életkorának meghatározásában, a NOB-elnök megbízásának időtartamában és a pályázó városokkal kapcsolatban.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének véleménye szerint a NOB-ban a jelenlegi tagok 80., az újonnan bekerülők pedig 70. életévük betöltéséig maradhatnának a testületben. Az elnök megbízatását illetően az volna helyes, ha a valóban kiemelkedő munkát végző első számú vezető nyolcesztendős megbízatása után még négy évig irányíthatna.

A 70 (új tagok), illetve a 80 (jelenlegiek) éves felső korhatárral nagyjából mindenki egyetért. A helyszínkijelölésről Schmitt azt mondta, hogy helytelen volna az olimpia rendezésére pályázó városok látogatásának megtiltása:

- Eddig is legfeljebb a tagság háromnegyede járt a pályázó városokban, s a rendezésre készülők általában több nemzetközi sporteseményt bonyolítanak le, amelyeken NOB-tagoknak hivatalból is jelen kell lenniük. A konfliktust úgy lehetne rendezni, hogy a látogatásokat, legfeljebb két csoportban, előre megszerveznék, így azok valóban hasznosak lennének, és kizárnának minden olyan lehetőséget, ami gyanúra adna okot.

Schmitt Pál határozottan bízik a reformok elfogadásában, s akkor a 2000-es esztendőt a valóban megtisztult NOB új utakon kezdhetné el.

A végrehajtó bizottságban egyébként éles vita alakult ki arról, hogy Samaranch elfogadja-e a washingtoni kongresszusi meghallgatásra szóló meghívást, vagy nem. Végül azért döntöttek az elfogadás mellett, mert december 15-én az elnök már az új, megreformált testületről tud beszámolni. Az olimpiai mozgalom, a játékok szempontjából az sem közömbös, hogy azzal az országgal rendezze először a NOB az ellenmondásokat, ahonnan a televíziós és egyéb bevételeik legalább 70 százaléka befolyik.

[origo], 1999. december 10.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000