FONTOS


 

Az olimpiára pályázó városok látogatása tilos!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság lausanne-i közgyűlésének második, befejező napján elfogadták a reformbizottság által előzőleg kidolgozott 50 javaslat vasárnapra maradt összes pontját, köztük az egyik leghangsúlyosabbat, amely eltiltotta a szervezet tagjait attól, hogy a jövőben meglátogassák az olimpiai rendezésre pályázó városokat.



Fotó: Reuters
Samaranch örül a változásoknak
A tervezetet - melyet sokan az egy évvel ezelőtt fennállása legkomolyabb botrányába keveredett NOB megújulása egyik legfőbb zálogának tekintettek - tíz ellenszavazattal és egy tartózkodással, két és félórás vitát követően hagyták jóvá.

Néhányan kifejezték ugyan véleményüket, miszerint az általános tiltás azt suggallja, hogy nem lehet a tagokban megbízni, de a többség Juan Antonio Samaranch elnök álláspontjára helyezkedett, feladva ezzel az egyik legfontosabb múltbéli privilégiumot. A korrupciós válság ugyanis nagyrészben éppen azzal kapcsolatban tört ki tavaly decemberben, hogy a házigazdai szerepre jelentkező városok meg nem engedett juttatásokkal próbálták maguk mellé állítani a világot körbeutazó NOB-tagokat.

A jövőben kizárólag a NOB értékelőbizottsága veszi majd szemügyre a helyszíneket, és a teljes tagság a testület jelentése alapján, továbbra is titkos szavazással választja ki a győztest.

- Megígértük a világnak a változtatásokat és végre is hajtottuk azokat. Egy megújult NOB köszönti az új évezredet - jelentette ki zárszavában Samaranch, akit a közgyűlés állva tapsolt meg.

A reformcsomag 50 pontjának beiktatása kedvező hatással lehet a NOB-elnök washingtoni látogatására, melynek során az elsőszámú olimpiai sportvezetőt szerdán a legkomolyabb kritikusnak számító Egyesült Államokban, a kongresszus kereskedelmi albizottsága fogja faggatni.

A NOB közgyűlése jóváhagyta azt a listát, melyen tíz NOB-tagjelölt sportoló neve szerepelt. A NOB-tagja lett: Szergej Bubka (ukrán rúdugró), Jan Zelezny (cseh gerelyhajító), Robert Ctvrtlik (amerikai röplabdázó), Charmaine Crooks (kanadai futónő), Alekszandr Popov (orosz úszó), Johan-Olav Koss (norvég gyorskorcsolyázó), Hassiba Boulmerka (algériai középtávfutónő), Roland Baar (német evezős), Manuela di Centa (olasz sífutónő) és Vlagyimir Szmirnov (kazah sífutó).

[origo], 1999. december 12.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000