FONTOS


 

Az OSC együttese diadalmaskodott a Szentes-kupán
Ezüstérmes a Kontavill


A Szentes-kupa nemzetközi férfi vízilabdatornán az egy pontot vesztett OSC mögött a házigazda Kontavill csapata a második helyen végzett.

Kádár József, a szentesi gárda mestere nem bosszankodott a nyitónapon az OSC-től elszenvedett vereség miatt (7-9).

- Nem tulajdonítok ennek különösebb jelentőséget, számunkra ugyanis elsősorban nem a győzelem a legfontosabb, hanem, hogy a keret valamennyi tagjának játéklehetőséget biztosítsak.

Sajnos erre bőven nyílt módja a szakembernek, mivel a csapat két meghatározó embere, Horvát Tamás kapus és Berki András center sérülés, illetve betegség miatt kénytelen volt a partról figyelni a társak küzdelmét. Először azt láthatták, hogy a Kurca-partiak magabiztos, jó játékot nyújtva valósággal lehengerlik a fáradt gárda benyomását keltő hágaiakat (15-4). A holland bajnokság legutóbbi negyedikje elsősorban az öt gólig jutott Szabó Nándorral, valamint a négy találatot elért Hyc Tamással nem bírt.

Szombat délután már nehezebb feladatnak ígérkezett a két Csányival, Lászlóval és Györggyel felálló német Würzburg legyőzése. Szoros negyedeket vívtak egymással, de ahhoz kétség sem férhetett, hogy kettejük közül melyik a képzettebb. A 9-5-ös szentesi sikerrel zárult 4x7 perc alatt Pellei Csaba 3, Szabó N. és az Olaszországból hazatért Szebeni Zoltán 2-2 gólt jegyzett. A többi eredmény ismeretében a nap végére kiderült, a Kontavill nem tudja majd otthon tartani a Szentes-kupát. Azért vált ez szinte biztossá, mert a zárónapon a favorit OSC-re a mezőny leggyengébbje, a Hága várt.

A papírforma beigazolódott, a fővárosi orvosegyetemisták sima, 12-5-ös sikere azt jelentette, hogy a Kontavill-Szentesi VK tétnélküli találkozóval búcsúzik a tornától. Úgy szálltak Juhász Endréék a romániai Nagyvárad ellen a viadal utolsó mérkőzésén a vízbe, hogy a második helynél se jobb, se rosszabb helyen nem végezhetnek. Ez aztán a játékukon is meglátszott. Iparkodtak ők rendesen, de a százszázalékos koncentrálással mintha hadilábon álltak volna. A győzelem azért nem maradt el (13-12), köszönhető ez elsősorban az ifjúsági Európa-bajnok, junior Eb-ezüstérmes Szabó Nándornak (négy gól fűződött a nevéhez), valamint Biltsik Jánosnak, aki háromszor mattolta a nagyváradiak kapusát.

- A célnak tökéletesen megfelelt a torna - értékelt Kádár József. - Az összes meccsünkön közel a maximumot kellett adni a győzelemért. Egyedül az OSC ellen nem sikerült nyerni, de ahogy azt már mondtam, emiatt most még egyáltalán nem bánkódom. Ha az egy hónap múlva kezdődő bajnokságban kapnánk ki vetélytársunktól, na az már bosszantana. A négy ifistám (Sarusi Gábor, Döbrössy Viktor, Somogyi Balázs és Szabó Tamás egyaránt élt a lehetőséggel, bizonyították, hogy a jövőben lehet rájuk számítani építeni. Ugyancsak örömmel töltött el Újházi Attila kapus teljesítménye. Meggyőzödhettem róla, vészhelyzetben nyugodtan számíthatok rá.

A még nem közölt eredmények:
Nagyvárad-Kecskemét 8-4, OSC-Würzburg 7-7, Kecskemét-Würzburg 12-8, Nagyvárad-Hága 8-7 OSC-Kecskemét 10-5, OSC-Hága 12-5.

A Szentes-kupa végeredménye: 1. OSC 9, 2. Szentes, 8, 3. Würzburg 5, 4. Nagyvárad 4, 5. Kecskemét 3, 6. Hága 1 ponttal.

A viadal legjobb kapusának Nederlof Martint (Hága), a legjobb mezőnyjátékosnak Diaconu Nicolae-t (Nagyvárad), a legjobb szentesinek pedig Kis Istvánt választották. A torna gólkirálya a 17 találatos Szabó Nándor (Kontavill-Szentesi VK) lett.

Szélpál László, Délmagyarország 2002.08.26.

Hiányoztak Berkiék

Előbb nyert, majd vereséget szenvedett a házigazda Kontavill csapata a Szentes-kupa nemzetkőzi férfi vízilabdatorna első napján.

Elég jó kis mezőnyt sikerült összetoborozniuk a szervezőknek a Szentes-kupa elnevezést kapott viadalra. A házigazdákon kívül a magyarok közül eljött a ligeti uszodába a szintén OB I-es OSC és a Kecskemét, valamint a német bajnokság hatodikja, a Würzburg, a holland pontvadászat negyedik legjobbja, a Hága, illetve a román ezüstérmes Nagyvárad.

A szentesiek nem a legjobb előjelekkel várták a nyitónap két találkozóját.
- Sajnos két meghatározó játékosomról, Horváth Tamásról és Berki Andrásról is le kellett, hogy mondjak - bosszankodott Kádár József edző. - Kapusomnak megrándult a dereka, míg a Svájcból visszatért centernek begyulladt a gégéje. A rosszban az az egyedüli jó, hogy így legalább több játéklehetőség jut majd a helyettesítőknek.

A fiatalok éltek is a lehetőséggel a Kecskemét ellen, amelyet remek első és negyedik negyedet produkálva magabiztosan győztek le.

- Ahhoz képest, hogy délelőtt volt a meccs, elég tűrhetően pólóztak, jól mozogtak a srácok - értékelte a látottakat Kádár József.

A délutáni mérkőzés már közel sem sikerült ennyire jól a Kurca-partiaknak. Az első három játékrészben egyenlő erők küzdelme folyt a medencében, viszont az utolsó hét percben a fizikálisan erősebb OSC a fiatalok egész sorát felvonultató szentesiek fölé kerekedett.

Kontavill-Szentesi VK-Kecskemét 12-7 (4-1, 1-3, 3-2, 4-1)
Szentes, ligeti uszoda, 200 néző. Vezette: Benschop (holland), Pásztor.

Szentes: Újházi - Pellei 2, Juhász E., Kis I. 3, Szabó N. 2, Szebeni 2, Szénászki. Csere: Somogyi 2, Biltsik, Szabó T. 1, Hyc Z. 1, Vígh R., Hyc T., Sarusi, Törőcsik. Edző: Kádár József.

OSC-Kontavill-Szentesi VK 9-7 (3-3, 2-1, 1-2, 3-1)
Szentes, ligeti uszoda, 400 néző. Vezette: Bajenaru (román), Pásztor.

Szentes: Újházi - Pellei, Juhász E., Kis I. 1, Szabó N. 4, Szebeni 1, Szénászki. Csere: Somogyi 1, Biltsik, Szabó T., Hyc Z., Vígh R., Hyc T., Döbrössy, Törőcsik.

További eredmények:
Würzburg-Hága 7-4, OSC-Nagyvárad 11-9, Würzburg-Nagyvárad 13-3, Hága-Kecskemét 11-11.

A Szentes-kupa mai és holnapi műsora:
Szombat: Nagyvárad-Kecskemét, 10; Würzburg-OSC, 11; Szentes-Hága, 12; OSC-Kecskemét, 16; Nagyvárad-Hága, 17; Würzburg-Szentes, 18.
Vasárnap: Kecskemét-Würzburg, 10; OSC-Hága, 11; Szentes-Nagyvárad, 12.

Szélpál László, Délmagyarország 2002.08.24.

Péntektől a Szentes-kupán bizonyíthat a Kontavill
Hat csapat tornája a ligeti uszodában


Nemzetközi felkészülési vízilabdatorna helyszíne lesz péntektől vasárnapig a szentesi ligeti uszoda. A Szentes-kupa névre hallgató viadalon három-három magyar és külföldi csapat méri össze tudását.

A Kontavill-Szentesi VK férfi vízilabdacsapata az elmúlt vasárnap a Whirlpool-gálán a magyar válogatottal találkozott, holnaptól pedig a Szentes-kupán bizonyíthat. Kádár József edző gárdája sorrendben a Kecskemét, az OSC, a holland bajnokság 4. helyezettje, a Hága, a német pontvadászat 6.-ja, a Würzburg és a román küzdelemsorozat ezüstérmese, a Nagyvárad együttesével csap össze.

- Több mint egy hónappal az OB I kezdete előtt számunkra másodlagos az eredmény - közölte Kádár. - Természetesen mindent elkövetünk a jó szereplés érdekében, de a legfontosabb az, hogy minél több lehetőséget biztosítsak valamennyi játékosnak.

Az eseményen újra láthatja majd a közönség a házigazdák külföldről hazatért pólósait. Így Kis Istvánt, Berki Andrást, Szénászki Zsoltot, valamint Szebeni Zoltánt. Rajtuk kívül a Würzburgban is lesznek ismerősök, ugyanis a német gárdában szerepelnek a Csányi testvérek, László a kapuban, György pedig a mezőnyben.

A szentesiekre a bajnokság szeptember 29-i rajtja előtt a mostani viadalon kívül még két torna vár. Előbb szeptember 13. és 15. között a hagyományos egri viadalon, míg egy hétre rá újra Szentesen, a Kontavill-kupán szállnak medencébe Horváth Tamásék. A szentesiek ígéretet kaptak arra, hogy az egri tornán velük lesz majd egy amerikai pólós is. A vezetők már felvették a kapcsolatot a balkezes játékossal, hamarosan pont kerülhet a szerződtetésére.

A Szentes-kupa műsora:

Péntek: Hága-Würzburg, 10; Szentes-Kecskemét, 11; Nagyvárad-OSC, 12; Hága-Kecskemét, 16; Nagyvárad-Würzburg, 17; Szentes-OSC, 18.

Szombat: Nagyvárad-Kecskemét, 10; Würzburg-OSC, 11; Szentes-Hága, 12; OSC-Kecskemét, 16; Hága-Nagyvárad, 17; Szentes-Würzburg, 18.

Vasárnap: Würzburg-Kecskemét, 10; OSC-Hága, 11; Szentes-Nagyvárad, 12.

Szélpál László, Délmagyarország 2002.08.22.

Európai vízilabdacsapatok találkoztak Szentesen
Jövőre is jönni akarnak


Akárcsak a korábbi tíz viadalon, ezúttal is nagy sikert aratott a szentesi ligeti uszodában megrendezett Európai Vízilabdacsapatok találkozója.

Kádár József 1992-ben gondolt egy merészet, s létrehozott Szentesen egy amatőr pólótornát. A Kontavill-Szentesi VK jelenlegi vezetőedzőjének az volt a célja, hogy kövér, sovány, gyengébb, erősebb, férfi, nő, fiatal, idősebb egyaránt megmutassa a medencében, miként is bánik a labdával. Annyira jól sikerült a premier, hogy azóta minden esztendőben összesereglettek a gárdák a ligeti uszodában.

Az elmúlt hét végén, immár tizenegyedik alkalommal verődtek szerte Európából össze az együttesek. A magyarok mellett láthatott a nézőközönség szlovák, svájci, német, jugoszláv, orosz, de még észt csapatot is. A háromnapos rendezvényen összesen 37 alakulat 75 találkozón mutatta be a tudását. A legjobbak nem távoztak üres kézzel, a helyi önkormányzat mellett a Fani sport is kedveskedett számukra egy-egy kupával. Nem beszélve arról a sok élményről, amelyből most sem volt hiány.

Eredmények, A csoport: 1. Würzburg (német); különdíjasok: Kovács Róbert (HVSC - legjobb kapus), Csányi György (Würzburg - legjobb játékos), Somogyi Balázs (Szentes ifi - gólkirály). B csoport: SC Baccardi (svájci); különdíjasok: Oleg Ukhal (Cannstatt - kapus), Füzesi Zsolt (Tipó SC - játékos), Tary Nándor (SC Baccardi - gólkirály). C csoport: 1. Vágtázó Hegyi Kecskék; különdíjasok: Gerard Vosz (Leimen - kapus), Fil Vaszilkin (Tvapse - játékos), Hyc Zoltán (Vágtázó Hegyi Kecskék - gólkirály). D csoport: 1. Amatőr Sasok; különdíjasok: Ormai Zoltán (Amatőr Sasok - kapus), Józsa Tibor (Madárfejűek - játékos), Kóros Attila (Taigetosz - gólkirály). E csoport: 1. Novaky szenior (szlovák); különdíjasok: Pavel Sikora (Novaky - kapus), Bugyi Roland (Krema - játékos), László Gábor (Sötét Lovak - gólkirály). F csoport: 1. Szentesi szenior; különdíjasok: Barna Zsolt (Szentes - kapus), Krisztjan Jaats (Tallinn - játékos), dr. Dömsödi József (Szentes - gólkirály). G csoport: 1. FÉSZ; különdíjasok: Tímár Mátyás (Gyufa SC - kapus), Böszörményi István (Pécs - játékos), Puja Csaba (Ráckeve - gólkirály). H csoport: 1. Carnex-Szentesi VK; különdíjasok: Ivan Kondratyev (Junoszty Moszkva - kapus), Győri Eszter (Szentes - játékos), Molnár Anett (Szentes - gólkirály).

- Segítőmmel, Pengő Laci barátommal nem végezhettünk rossz munkát, mert a csapatok egymás után jöttek oda hozzánk, hogy megkérdezzék: "Ugye, jövőre is megrendezitek a tornát?" - mondta az eredményhirdetést követően Kádár József főszervező. - Ugyan mit válaszolhattunk volna, persze, hogy meg. Külön öröm volt, hogy a viadal zárásaként a Whirlpool-gálán a magyar nemzeti együttes is vízbe szállt. Soha rosszabb hangulatú sporteseményt.

Szélpál László, Délmagyarország 2002.08.21.

Szentesi megálló a Vk felé vezető úton
Ibolyáék ismét otthon


Augusztus 18-án, útban a belgrádi Világkupára Szentesen tölt egy éjszakát a magyar férfiválogtaott és egy fővárosi szponzor jóvoltából karitatív mérkőzést játszik a házigazdákkal. A szentesiekkel szó ide jobban illett volna, hiszen a válogatott Világkupa előtti utolsó edzőmérkőzésének egyik félidejében a Kontavill jelenlegi gárdája, még a másik felében az erre az alkalomra hazahívott egykori Kurca-parti játékosokból álló csapat veszi fel a küzdelmet Molnár Tamásék ellen. Érdemes végigmenni a jelenleg is aktív exszentesiek névsorán. Csányi és Halápi a német, Matajsz a spanyol, Tari a sájvci, Torday az olasz, Komlósi a francia bajnokságban szerepel, míg Ibolya, Tóth L., Berezvai, a Dongó testvérek és Zentai a honi bajnokságban játszik. Az eseményre a tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő nagy amatőr vízilabdatorna, az Európai Vízilabdacsapatok találkozójának záróakkordjaként kerül sor. A szentesi drukkereknek így igazi sportcsemegében lesz részük. Sydney után először köszönthetik élőben Kásásékat és újra együtt láthatják saját nevelésű sztárjaikat.

Kozák János, Nemzeti Sport 2002.08.18.

Európai pólócsapatok vetélkednek Szentesen

Pénteken 9 órától ismét benépesül a szentesi ligeti uszoda, ahol három nap alatt hetvenöt mérkőzést játszanak az európai vízilabdacsapatok találkozója apropóján.

Az immár hagyományos és a határainkon túl is népszerű eseményre 37 együttes nevezett, melyeket öt ötös és három négyes csoportba osztanak be. A nemzetköziséget, Európát ukrán (Uzsgorod), orosz (Junoszty Moszkva, Tuabsa), szlovák (Noviki), német (Stuttgart, Neptun, Würzburg), svájci (Kreuzbingen), észt (Kalev Tallin), jugoszláv (Becsej, nők) gárda, s a litván szeniorválogatott képviseli.

Kádár József, a Kontavill-Szentesi VK edzője, az egyik szervező azt is elárulta, hogy a baráti, inkább show-jellegű összejövetelen szinte minden korosztály képviselteti magát és természetesen a hölgyek is vízbe szállnak. Utóbbi mezőnyben ott lesz a Carnex-Szentesi VK OB I-es együttese is. De nem hiányozhatnak a táncból a következő alakulatok sem: Szentesi VK ifjúsági és serdülő korosztályú gárdái, Szentesi Szenior, Amatőr Sasok, Sötét Lovak, Vágtázó Hegyikecskék, Édesvízi Planktonok. Ezekben, különböző színekben, megtalálható lesz valamennyi Kontavill-játékos. A megyéből még a Vásárhelyi OB I/B-s HVSC és az NB II-es Krema SC hivatalos a tornára.

A program pénteken 9, szombaton és vasárnap 8 órakor kezdődik. Az esemény zárásaként és csúcspontjaként vasárnap 18 órától a Kontavill-Szentesi VK a belgrádi Világ Kupára utazó magyar válogatottal vív jótékony célú mérkőzést.

Délmagyarország 2002.08.15.

Férfi válogatott
Női válogatott
FELKÉSZÜLÉSI TORNÁK
2001
10. Kontavill-kupa, nemzetközi férfitorna, Szentes

2000
9. Kontavill-kupa, nemzetközi férfitorna, Szentes

1999
8. Kontavill-kupa, nemzetközi férfitorna, Szentes
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK