FONTOS


 

Olimpiai bajnok birkózók Gutman József mellett

A Legfőbb Ügyészség óvást nyújtott be a birkózószövetség áprilisi határozata ellen, amellyel - Repka Attila javaslatát jóváhagyva - Görcsös Józsefet jelölte meg edzőjeként. Gutman József több fórumot keresett meg, és azt bizonyítja, hogy ő készítette fel a birkózót a barcelonai olimpiára, így őt illeti meg az edzői járadék.

Már több mint fél éve csatázik az edzői járadékáért Gutman József, és a Legfőbb Ügyészség is bekapcsolódott a sportszervezetekkel vívott mérkőzésébe. Az összegre az az edző jogosult, aki az adott olimpia előtti egy évben az érmes versenyző felkészítésében folyamatosan közreműködött. A járadékot havonta folyósítják, az edzők feleannyit kapnak, mint volt versenyzőik; a bajnokok a bérből és fizetésből élők előző évi nominálbérének megfelelő összeget vehetnek föl.

A járadék megítélését az edző kérvényezheti, megerősítve a versenyző aláírásával, továbbá a sportági szakszövetség vagy a Magyar Olimpiai Bizottság javaslatával, ezek után a sportminisztérium mérlegelés nélkül megítéli a járadékot. Repka Attila, az 1992-es olimpia birkózóbajnoka az év elején Görcsös Józsefet nevezte meg jogosultként, jelölését a szövetség elfogadta - arra hivatkozva, hogy nem akarja felülbírálni a versenyző véleményét -, a MOB viszont nem értett egyet vele.

Gutman József meg végképp nem, hiszen számos tanúval és dokumentummal igazolta, hogy éveken keresztül - a barcelonai olimpia előtt is - ő volt Repka edzője. Egy korábbi fordulóban a Legfőbb Ügyészség óvást nyújtott be az ISM-hez, a sportminiszter azonban elutasította, mondván: a minisztériumnak nincs mérlegelési joga. Az ügyészség ezek után keresetet nyújtott be a Fővárosi Bíróságon, és arról is tájékoztatta Gutmant, hogy óvást nyújtott be a birkózószövetséghez is. Az óvást az elnökség köteles elbírálni, és ha nem ért egyet vele, akkor felülvizsgálat végett a szövetség közgyűlése elé kell terjesztenie. A birkózószövetségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy elnökségi ülésen még ebben a hónapban napirendre tűzik az ügyet.

Időközben Gallov Rezső, aki 1996-ig a sporthivatal államtitkára volt, ugyancsak kiállt az edző mellett. Gutman Józsefet támogató nyilatkozatot tettek többen is a barcelonai olimpiáról tudósító újságírók közül, továbbá a birkózás prominens képviselői, bajnokok, bírók, elnökségi tagok, köztük Polyák Imre, Varga János, Kocsis Ferenc, Növényi Norbert, hogy csak az olimpiai aranyérmeseket említsük. Szőnyi János, az akkori szövetségi kapitány és Kopcsek Imre, a diósgyőri birkózóklub elnöke már korábban állást foglalt Gutman mellett.

Lépesfalvi Zoltán, Magyar Hírlap 2001.11.16

SPORTOLÓ

  BARCELONA 1992
  ATLANTA 1996

 
KÉPEK

  montázs
  arckép 1992

 
LINKEK

  Repka Attila