FONTOS


 

Hol szorít a Csizmadia?

22 évesen, előtte a végtelen ... Decemberben már megmártózott a sydneyi olimpia előszelének hangulatában, és majd valamikor kora ősszel, szeptemberben ennél is mélyebben fogja megérinteni az érzés, az ötkarikás játékok semmivel sem összehasonlítható, mélységesen emelkedett hangulata. Az elmúlt év végén még úgymond "összenyomta" a távoli földrész judo szentélyének kisugárzása, mert még nem tudta igazán feldolgozni magában a sportág birminghami világbajnokságán vele történteket. Meglehet, az olimpián, igazán élesben a tét nagysága éppen ellenkezőleg, serkentőleg hat majd rá?

Leírni egyszerű, megélni már nem annyira: Csizmadia Eszter az említett vb-n az ötödik lett, és kvalifikálta magát az olimpiára. Cselekedete Illyés Miklós esetében parallel úttörőnek tekinthető, tudniillik a magyar cselgáncsozók közül ők ketten vitték e téren a prímet - a többiek ezekben a hetekben iparkodnak a hozzájuk való csatlakozás, egyúttal a szent cél, az olimpiai részvétel érdekében. A jó Eszter legutóbb hazai tatamin, méghozzá a hagyományos Hungária-kupa alkalmából mérte fel pillanatnyi képességeit. A Honvéd-Apenta versenyzője korábbi nem kívánt ellenfelével, a holland Vriezemával bonyolódott küzdelembe. Méghozzá cseppet sem kilátástalanba: noha a hollandus addig rendre legyűrte őt, ezúttal a magyar leány kerekedett felül, történetesen bírói döntéssel. A román Sandu szándékait már öt pontos győzelemmel utasította vissza, hohó, ez igen! Fájdalom, de a folytatás már annál balabbul sikerült. A japáni Tanimoto, az orosz Novgorodceva ugyanis meghaladhatatlannak bizonyult, és Eszter emígyen végzett helyezetlenül.

Tessék? Hogy ez a jel figyelmeztető lenne? A 22 éves, a 63 kilósok súlycsoportjában érdekelt judós már hónapokkal ezelőtt érezte, sőt, hangoztatta, a bizonyítás kényszere már nem terheli felkészülését, és az olimpiáig akár meglepő vereségek is beleférnek pályafutásába.

De ott aztán lehetőleg már egy se.

Heti Sport 2000/11

SPORTOLÓ

  SYDNEY 2000

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Csizmadia Eszter