FONTOS


 

Igaly Diana K.O.-val maradt alul a VB.

Olimpiai bronzérmesünk egy kifejezetten feszes tavaszi sorozat után adott interjút a Sportonline.hu-nak. A tavaszi edzések megkezdése után nem sokkal, már Ciproson versenyzett sikerrel, s mint beszélgetésünkből kiderül, a Grad Prix után néhány nappal rendezett világbajnokságon sem vallott szégyent, sőt!

Nemrég Cipruson jártatok egy Grand Prix-n

Igen, alig egy hónapja sikerült megnyernem egy Grand Prix, aminek nagyon-nagyon örültem, hiszen idénykezdésnek nem rossz. Bár számszerűleg nem lőttem túl jól, de elég volt ahhoz, hogy megnyerjem a versenyt.

Ciprus után csak keveset pihentetek.

Hazajöttünk Ciprusról, aztán két nap múlva utaztunk is Kairóba, a világbajnokságra. Így a vb előtt sem volt sok lehetőség az edzésre mint, ahogy Ciprus előtt épp, hogy elkezdtük a tréninget. Ennek ellenére a vb-n jóval többet lőttem, mint a GP-n, mégis "csak" hetedik lettem.

Ez rossz helyezésnek számít?

Egyáltalán nem, hetediknek lenni egy világbajnokságon, úgy hogy K.O.-znom kellett a hatba jutásért, nem kis dolog. Csak hajszálon múlott hogy kimaradtam a döntőből és az eredményem alapján akár a dobogón is elérhettem volna. Ez egy ilyen sport.

Mi az a K.O.-zás?

Az alapverseny maga 75 lövés, amikor annak vége van, akkor a legjobb hat lő még egy, úgynevezett finálét. Ha ebben a fináléban egyformák az eredményeik, akkor K.O.-t lőnek, így döntik el, ki indulhat a legjobb hatban. Ebben az első hibáig kell dubléznunk.

Azaz?

Csak dupla korongokat lövünk az első hibáig. Sajnos most én hibáztam, hiszen négyen lőttünk szét az egyetlen hatodik helyért. Eljutottam az első dubléig, ezt sikerrel teljesítettem, a másodiknál azonban, elvéreztem másik három versenyzővel együtt, egyedül a török lánynak sikerült. Az olimpiai ezüstérmes Svetlana Gyeminának sem sikerült a döntőbe jutnia, úgyhogy nem vagyok elkeseredve, hiszen benne voltam a magba. Egy picin múlott, ugyanakkor nagyon sokon.

Min volt az a nagyon sok?

Ilyen korán még sosem volt VB és ez az Európaiaknak nagy hátrány, mivel nekünk az idény március környékén kezdődik a téli kényszerpihenő miatt. Hidegben, merev izmokkal, nem célszerű és nem is tanácsos edzeni.

Akkor hogyan készültetek?

Február végén egy hétig kint voltunk Olaszországban. Nem sok szerencsével, hiszen azidőtájt itthon jobb idő volt, mint ott. Szakadt a hó, így Milánóban nem is tudott leszállni a repülő. Öt napot töltöttünk kint, többre nem telt, ebből körülbelül négy napot sikerült kissé összefagyott izmokkal edzeni. Ráadásul felöltözve, nagykabátban elég nehéz komoly fordulásokat végrehajtani, amire amúgy is kevés idő van, hiszen fel kell kapnod a puskát vállba, aztán meg kell keresned a korongot a levegőben először az egyiket, aztán a másikat lelőnöd. A nagy szélben például úgy el tud tűnni a korong, hogy észre sem veszed. Cipruson is fújt a szél. Volt is egy olyan dublém, amiben szemem sarkában csak akkor láttam meg a második korongot, amikor a földtől már alig 20 centiméterre volt. Igy is sikerült eltalálnom. Nagy tapsot kaptam.

Milyen volt a mezőny?

A legjobbak ott voltak Cipruson is, de nem volt még sem akkora a mezőny, mint késöbb a vb-n, ahol 40 versenyző állt rajthoz. Ez azonban nem számít, hanem az a fontos, hogy a megjelentek között te legyél a legjobb. Cipruson ez nekem sikerült és a VB-n is csak picin múlott.

Hogyan zajlott a VB?

Majdnem tíz napot töltöttünk Kairóban, de igazán csak a szállodát és a lőteret láttuk, mert olyan katonai védelemben volt részünk, hogy csak tátottuk a szánk. A szálloda 400 méterre volt a lőtérről mégis katonákkal védett kisbuszok vittek ki a lőtérre. Nem volt ajánlatos nőnek kitennie a lábát az utcára még csoportban sem, csak katonai kísérettel. Annyi volt a szerencsénk, hogy a szobaablakból ráláttuk két piramisra. Más versenyeken a szállodai szobában velünk van a fegyver, itt Egyiptomban, egy laktanyában volt elzárva és csak a lőtéren jutottunk hozzá. Ettől függetlenül nagyon jól éreztem magam Kairóban, hiszen nagyon szép volt a hotel és a lőtér is. A kettő között a város viszont, nagyon piszkos és szegényes.

Milyen volt a vb mezőnye?

Rettenetesen erős. Ugyanakkor sok új arc is feltűnt. Szoros volt a küzdelem mind a nőknél mind pedig a férfiaknál mindegyik korongszámban. Mind a trap, duplatrap és skeet-nél iszonyatos sűrű élbolyok alakultak ki. A tengerentúliak persze egész évben tudtak lőni, ők csúcson voltak, ez meg is látszott az eredményeiken.

Sportonline, 2001.05.18.

SPORTLÖVÉSZET

  SYDNEY 2000

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Igaly Diána