FONTOS


 

Márkus ezüstéremmel, Stark országos csúccsal búcsúzott
Folytassák a fiatalok!


A magyarok szereplését természetesen Márkus Erzsébet teljesítményével kell kezdeni. Nem kizárólag azért, mert Sydneyben először versenyeztek a nők az olimpián. A szombathelyi hölgy a 69 kilogrammosok között írt sporttörténelmet, szakításban világcsúcsot elérve, csupán a testsúlya miatt szorult a második helyre a kínai Lin Vej-ning mögött. Összetettben ugyanannyit 242.5 kilót teljesített, mint a kínai junior-világbajnok, aki hihetelten, 252 kilós eredménnyel továbbra is vezeti a világranglistát. Mivel az éremesélyesek között versenyzőnőnk mérlegelt a legtöbbel, 68.52 kilóval, az egyenlő eredmény esetén hátrányba került. Önkéntelenül is a magyar "súlyemelőkirály", az olimpiai bajnok Földi Imre jut az eszünkbe, aki ugyancsak nagyobb testsúlya miatt lett ezüstérmes az 1968. évi játékokon, Mexikóban. Antalovits Ferenc tanítványa számára azonban nincs lehetőség az ismétlésre, Márkusnak Sydney egyben az utolsó olimpiai szereplés helyszíne is volt. A verseny után egyértelműen kijelentte, hogy visszavonul, a sikeres pályafutás tehát nem folytatódik.

A nők között sikeresen mutatkozott be az oroszlányi Likerecz Gyöngyi, aki tizenhét éves kora ellenére magabiztosan mutatta be a gyakorlatait. a 75 kilósok között. Májusban Kazincbarcikán elért 240 kilós összetett országos csúcsa a negyedik helyre lett volna elegendő Sydneyben. Külön elismerés illeti azért, hogy ő volt a legeredményesebb európai ebben a súlycsoportban. Az olimpiai bajnok kolumbiai Maria Isabel Urrutia, a nigériai Ruth Ogbeifo lett az ezüstérmes, a harmadik helyen a tajvani Kuo Ji-hang zárt. A dél-koreai Kim Szun Hi végzett a negyedik helyen. Egyértelmű, hogy mellettük a Sydneyben ötödik helyezett Likerecz Gyöngyi a jövő embere, akit Athénban éremesélyesként tarthat majd számon az élmezőny.

Hasonló helyzetben van a másik pontszerző, Kovács Zoltán, aki összetettben és szakításban új országos csúcsot elérve lett hatodik. A tét nem nyomasztotta, sőt feldobta, hogy az A-csoportban valóságos sztárokkal - a harmadszor is olimpiát nyerő görög Kahiaszvilisszel, a lengyel világcsúcstartó Koleckivel és az Atlantában legyőzhetelen orosz Petrovval - mérkőzhet eggyütt. A BKV Előre súlyemelője lökésben csak azért maradt adós az országos csúccsal, mert megsérült a válla. Édesapja, aki a trénere is, az edzésmunkát felügyelő olimpiai bajnok, Baczakó Péter, valamint a legendás sikerkapitány, a Kovácsot felfedező Orvos András büszke lehet rá.

Noha nem lett pontszerző, csakis az elismerés illetheti a csapatkapitányt, Stark Tibort, aki nyolcadikként zárta az ólomsúlyúak küzdelmét, önmagát felülmúlva összetettben és lökésben megjavította az egyéni legjobbját, új országos csúcsot ért el. Még az elutazás előtt elmondta, hogy az olimpia után visszavonul és átadja a helyét a fiataloknak. Nem vitás, hogy a tatabányaiak erős embere három olimpiai részvétellel a háta mögött - másodszor Atlantában szintén nyolcadik volt három országos csúccsal - jó eredménnyel búcsúzott.

A BKV Előre súlyemelőnője, Szik Melinda mindkét fogásnemben nagyon elmaradt az egyéni legjobb eredményétől a 257.5 kilótól, amivel Sydneyben pontszerző lehetett volna. Ugyanez vonatkozik a nyíregyházi Farkas Zoltánra (62 kg), aki csak májusban volt képes magabiztosan teljesíteni a 302.5 kilkós összetett eredményt. Másodszor vett részt az olimpián, így rutintalannak semmiképpen sem nevezhető. A másik két nyíregyházi közül Popa Adrián megsérült a bemelegítőteremben a 77 kilósok versenye előtt, Tamtom Péter (105 kg) pedig kiesett lökésben. Számukra kudarcot hozott az ezred utolsó olimpiája.

Az ő szereplésük sem árnyékolja be Márkus, Likerecz, Kovács és Stark sikerét, mert összességében eredményesnek nevezhető a magyar súlyemelők olimpiai mérlege. A sportág szerény anyagi hátterét, rohamosan csökkenő utánpótlásbázisát ismerve már önmagában azt is sikerként könyveltük volna el, ha érem nélkül csupán olimpiai pontokkal zárják az eseményt. Súlyemelőink további sikeres nemzetközi szereplését döntően meghatározza az, hogy a most eredményesen bemutatkozó fiatalok Likerecz és Kovács mellé hányan tudnak felzárkózni a hazai juniorok mezőnyéből. S az is, hogy a sportág vezérkara képes lesz-e az elkövetkezendő négy évre elegendő erkölcsi és anyagi tőkét kovácsolni a sydneyi szereplésből.

A magyar súlyemelők eredményei Sydneyben

Férfiak. 62 kg: 11. Farkas Zoltán 287.5 (132.5, 155), 77 kg: Popa Adrián sérülés miatt nem indult, 94 kg: 6. Kovács Zoltán 397.5 - országos csúcs (180 - o. cs., 217.5), 105 kg: Tamtom Péter helyezetlen (175 szakítás, érvénytelen lökés). Plusz 105 kg: 8. Stark Tibor 425 - o. cs. (195, 230 - o. cs.)

Nők: 69 kg: 2. Márkus Erzsébet 242.5 - o. cs. (112.5 - világcsúcs, 130), 75 kg: 5. Likerecz Gyöngyi 227.5 (105, 122.5). Plusz 75 kg: 9. Szik Melinda 235 kg (107.5, 127.5)

A Színes Sport, 2000.10.03.

SÚLYEMELÉS

  SYDNEY 2000

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Márkus Erzsébet
  Likerecz Gyöngyi
  Kovács Zoltán