FONTOS


 

Goszleth és Szörényi kénytelen lemondani Athénról
Új utakon a bajnokok

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.09.10
--------------------------------------------------------------------------------

Noha Goszleth Marcell és Szörényi Ádám biztosan nyerte Balatonföldváron az első hivatalos 49-es bajnokságot - a tavalyi nem hivatalos ob-n az Újhelyi Miklós, Majthényi Mátyás duó győzött -, a páros jövője csupa kérdőjelből áll. Hiába van ugyanis számtalan ötletük a Spartacus olimpikonjainak, a megvalósításhoz szükséges összeget nehezebb előteremteni, mint gondolták.
- Úgy tűnik, hogy már most le kell mondanunk az athéni olimpiáról, hiszen egyszerűen nem tudunk elutazni a kvalifikáló versenyekre. Ezért nem voltunk ott az első tesztversenyen sem, és semmivel sem jobb a helyzet, ha a jövő évet nézem - mondta Goszleth Marcell, a páros kormányosa.
- 470-esként még sikerült kijutniuk a játékokra, mitől változott meg a helyzet?
- Akkor szerencsénk volt, sok támogató mellénk állt, akiknek a nagy részét sajnos nem sikerült megtartani. De nem adjuk fel, ha most nem is, a következő olimpián ott leszünk.
- Egyáltalán, miért váltottak hajóosztályt?
- Mert az adottságaink miatt egyre inkább hátrányba kerültünk a nemzetközi mezőnyben. Főleg az én súlyom volt sok, hiszen a többi kormányos úgy hatvanöt-hatvanhét kiló körül mozog, én viszont képtelen voltam hetven alá menni. Gyenge szélben pedig nagyon kijött ez a plusz, csak küszködtünk a hajóval. Így már jóformán Sydneyben eldöntöttük, hogy váltunk, és vagy egy 49-esre vagy egy Tornádóra gondoltunk. Végül anyagi megfontolásból az előbbi mellett döntöttünk, merthogy kisebb összegből ki lehet jönni. Pech, hogy ez a kisebb sincs meg.
- Netán megbánták a döntést?
- Szó sincs róla, ellenkezőleg, sokkal közelebb áll hozzánk a 49-es. Fantasztikus érzés ilyen sebességgel haladni. Ez az igazi vitorlázás!
- A bajnokságon valahogy nem dagasztotta annyira a szél a vitorlákat ...
- Nem, és azt hittem, ez nem is nekünk kedvez majd. Aztán sorra jöttek a jó eredmények, és megnyugodtam, míg a szintén esélyes Körtvélyesiék, Ignáczék és Hamrákék szerintem túl idegesen versenyeztek.
- Ha nem az olimpiai felkészülés, mi tölti majd ki az idejüket a következő szezonban?
- Kénytelenek leszünk a civil életre koncentrálni. Ádám elektromérnökként végzett, ő azon a vonalon próbál meg elhelyezkedni, én meg egyelőre mérlegelem a lehetőségeimet. Télen, ugye, folytatom a síoktatást, aztán felvettek a Testnevelési Egyetemre, lehet, abba is belevágok, a Szpariba edzőnek hívnak, na és nem tettem le arról az álmomról sem, hogy egy Földkerülő-versenyre benevezzek.
- Ez utóbbinak mennyi realitása van?
- Igazán nem tudom, most próbálom kipuhatolni. A napokban akarom fölvenni a kapcsolatot egy ausztrál barátommal, aki tagja volt a Volvo Ocean Race-en induló Djuice Dragons csapatának, és az egyik versenyszervezővel is sikerült összeismerkednem. Tervekben tehát nincs hiány.

VITORLÁZÁS

CIKKEK

  Balatoni vitorláshét
  Balatoni vitorláshét
  Hivatalos vitorlabontás
  44. balatoni vitorláshét
  Elkezdődött az idény

 
KÉPEK

   

 
LINKEK