FONTOS


 








Párizs 1900, St. Louis 1904: Zavaros idők, zűrzavaros olimpiák

Azok után, hogy 1896-ban Athén remek házigazdája volt az első újkori olimpiának, mindenki biztos volt benne, hogy Párizsban hasonló folytatás következik. Az olimpiai eszme feltámasztója, Pierre de Coubertin hazája olyan olimpiát rendez, amelyről még évek múlva is sokat beszélnek majd - volt az általános vélemény. S milyen igaz lett! Az 1900-as olimpia ugyanis a "zűrzavarok olimpiájaként" vonult be a sporttörténelembe... Majd négy év múlva a St. Louis-i játékok gyakorlatilag a rendező amerikaiak háziversenyévé degradálódtak. Az olimpiai mozgalom azonban túlélte e két csapást.

A "senki sem lehet próféta saját hazájában" mondás keserű igazságát Coubertin báró a maga bőrén tapasztalhatta. 1900-ban Párizsban az olimpia nem konkurálhatott a világkiállítással, amelynek szervezői - saját sikerüket féltve - ráadásul mindent elkövettek, hogy háttérbe szorítsák a játékokat. Az olimpiát a világkiállítás betétprogramjaként kezelték, s a rendezést kivették Coubertin kezéből. Őszintén szólva, a francia átlagpolgárt is inkább a világkiállítás és az erre az alkalomra épített Eiffel-torony foglalkoztatta. Sajnos azokat is, akikre az olimpiai rendezést végül ráosztották. A hivatalos francia körök az olimpiát csupán a kiállítás elhanyagolható részeként kezelték: a kiírásokból mellőzték az olimpia szót és csupán nemzetközi versenyeket hirdettek. A megnyitó ünnepségen alig ezren jelentek meg, s az első és utolsó versenynap között több hónap telt el. A felületes szervezés, a kapkodás és az alapfeltételek gyakori hiánya miatt az esemény megkapta a "zűrzavarok olimpiája" címet. Coubertin nem véletlenül tekintett nagy aggodalommal a következő esemény elé.

Persze pozitív dolog is történt, hiszen ezen a viadalon tűnt fel minden idők egyik legnagyobb atlétája, az amerikai Ray Ewry. A "Gumiember" három olimpián nyolc aranyérmet szerzett helyből magasugrásban, távolugrásban és hármasugrásban, sőt még a nem hivatalos, 1906-os "olimpián" is begyűjtött két elsőséget. Ewry teljesítménye nemcsak a parádés kollekció miatt hihetetlen. Az amerikai fiú ugyanis évekig tolókocsiba kényszerült, s a gyermekbénulás akkori gyógyíthatatlan mivolta miatt egész életét így is tervezte. Azonban felépült súlyos betegségéből és olimpián sohasem(!) szenvedett vereséget.

A francia fővárosba érkezett külföldi versenyzők teljesen magukra voltak hagyva, azt is maguknak kellett kideríteniük, hogy hol és mikor lesznek a versenyek. Az atlétikai pálya egy hepehupás játszótérre emlékeztetett, a 100 méteres síkfutás egyenesének szintje például 60 centit emelkedett... A bíráskodás a tornaversenyeket leszámítva kritikán aluli volt. Egyedül a versenyzőket nem lehetett elmarasztalni, akik a mostoha körülmények és a bántó érdektelenség ellenére remek teljesítményekkel rukkoltak ki, majdnem minden olimpiai rekord megdőlt. Egyetlen athéni bajnok sem tudta megvédeni címét.
A májustól szeptemberig tartó (!) párizsi olimpián 22 ország közül ismét az Egyesült Államok szerepelt a legjobban (19 arany, 13 ezüst, 11 bronz), a hét fős magyar csapat egy első, két második és három harmadik helyet szerzett. Bauer Rudolf 36,04 méterrel nyerte a diszkoszvetést, az úszó Halmay Zoltán két-két ezüstöt és bronzot gyűjtött be.

Az 1904-es olimpia rendezését Chicago kapta meg, ám fél évvel a játékok kezdete előtt Theodore Roosevelt elnök "kérésére" kénytelen volt visszalépni a soros világkiállítást rendező St. Louis javára. S a világkiállítás megint káosszal járt. Versenyzők ugyan Európából nem nagyon jöttek át az Újvilágba (összesen 12 ország képviselői indultak), de versenyből nem volt hiány. Sőt több is volt a kelleténél. Az amerikaiak több mint három hónap alatt 390 különféle számban hirdettek bajnokot, de ezek többségét, a világkiállítás vendégmunkásai között zajló versenyek győzteseit, a legnagyobb jóindulattal sem lehet olimpiai bajnokoknak elkönyvelni. A NOB később 85 számot ismert el hivatalosként. A 85-ből 69-ben hazai győzelem született, s vízipólóban nem volt kétséges, hogy melyik ország nyer, mert csak amerikai csapatok indultak. A négyfős (!) magyar csapat éremkollekciója (2 arany, 1 ezüst, 1 bronz) Magyarországot az ötödik legeredményesebb nemzetté tette. A párizsi két ezüstjéhez Halmay most két aranyt tett hozzá, az 50 és 100 yardos gyorsúszásban is győzött.

Mielőtt rátérnénk az 1908-as olimpiára, a kronológiában 1906-nál is meg kell állnunk. Tíz évvel az első újkori játékok után ugyanis Athén 22 ország versenyzőinek részvételével, óriási érdeklődés mellett újra olimpiát rendezett, -legalábbis a görögök szerint. 1906-ban a görögök ugyanis úgy gondolták, megünneplik az újkori olimpiák tízéves évfordulóját. Athénban 20 ország 884 sportolója részvételével, óriási érdeklődés mellett bonyolították le a versenyeket, amelyeket azonban a NOB soha sem ismert el. A magyarok 40 fős küldöttsége 2 arany- (Stancsics György -3000 m gyaloglás; Halmay Zoltán, Hajós Henrik, Kiss Géza, Onódy József - 4x250-es gyorsúszóváltó), 2 ezüst- és 3 bronzérmet szerzett.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a játékokat nem ismerte el olimpiának. Az olimpiák számozásában a IV. sorszámot Róma kapta, de 1904-hez hasonlóan most sem az eredetileg kijelölt város lett a rendező. Ám most nem a gazdasági szempontok szóltak közbe, hanem a Vezúv. A tűzhányó 1906-os kitörési és pusztításai megcsappantották az olasz államkasszát, s amikor biztossá vált, hogy az olaszok nem tudják felépíteni az olimpiai stadiont, visszaléptek a rendezéstől. London vállalta a "beugró" szerepét, s az angolok boszorkányos gyorsasággal építettek egy 63 ezer ülőhellyel rendelkező stadiont, amely a kor technikai színvonalához méltóan fogadta 22 ország 2059 sportolóját. Ahol már a megnyitón kezdetét vette az olimpiát végig kísérő angol-amerikai ellenségeskedés. Az amerikaiak egyedüli nemzetként nem voltak hajlandóak zászlójukkal VII. Edward király előtt tisztelegni (mondván, az alkotmányuk szerint az USA zászlóját élő ember előtt nem lehet meghajtani), s ezért az angolok igencsak megorroltak. A londoni játékokat a Szt. Pál katedrálisban celebrált egyházi szertartás vezetett be, ahol állítólag elhangzott a már emlegetett, tévesen Coubertin bárónak tulajdonított mondat: "Nem a győzelem, a részvétel a fontos!"

Akkor pedig az amerikaiak haragudtak meg nagyon, amikor a 400 méteres síkfutás négyes döntőjét (ahova három egyesült államokbeli és egy angol jutott be) a zsűri megismételtette. Az egyik tengerentúli állítólag meglökte a britet, s hiába ért be elsőként a célba, nem ismerték el győztesnek. A megismételt fináléban a tiltakozó amerikaiak nem álltak rajthoz, így az olimpiák történetében példa nélküli esetként az angol Halswelle egymaga futott a döntőben! Nagy botránnyal zárult a férfi maratonfutás is, amelynek első befutóját, azaz inkább bevánszorgóját, az ájulás határán levő olasz Dorando Pietrit a rendezők támogatták be a célba... A nyilvánvaló külső segítség ellenére először mégis őt hirdették ki győztesnek, ám később diszkvalifikálták. Persze az olaszok tiltakoztak, elvégre senki sem kérte a rendezőket a segítségnyújtásra...

A londoni olimpia volt az első, amely bebizonyította, a játékoknak igenis van létjogosultságuk, életképesek és valódi társadalmi eseménnyé válnak, ha jó kezekbe kerül a szervezés. Az olimpia sztárja a hazaiak 23 éves úszója, Henry Taylor volt, aki három aranyérmet is szerzett. Ray Ewry ezen az olimpián búcsúzott az aktív versenyzéstől, 35 évesen két aranyat nyert. A mindenképpen sikeresnek mondható londoni olimpia éremtablóján az angolok (56-48-31) végeztek az élen, s Magyarország (3-4-1) eddigi legjobb szereplését könyvelhette el. Kardozóinktól rettegni kezdett a világ, csapatunk mellett egyéniben Fuchs Jenő nyert, s olimpiai bajnok lett a birkózó Weisz Richárd is. A nagy győztesek mellett most viszont az úszó Halmay lett a nagy vesztes: a 4x200-as gyorsváltónk utolsó embereként 7 méteres előnnyel rajtolt, de görcsöt kapott, s végül fuldokolva ért be a második helyre.

Stockholmban, 1912-ben már 28 ország versenyzői indultak, s a minden részletre ügyelő svédek kifogástalan olimpiát rendeztek. az impozáns stockholmi stadion csaknem egymillió korona költséggel, a középkori lovagvárak stílusában épült. 28 ország 2541 versenyzője tökéletes körülmények között, szinte otthon érezhette magát Stockholmban. A játékokat V. Gusztáv svéd király nyitotta meg... Az olimpia két sztárja a finn Hannes Kolehmainen és az amerikai Jim Thorpe (képünkön) volt; előbbi három aranyérmet nyert (5000m, 8000 m, 10 ezer m futás), míg utóbbitól két elsőségét (tízpróba, ötpróba) elvették. A sportszerűségre tökéletes példa, hogy a tízpróba 2. helyezettje, s svéd Hugo Wieslander ezek után nem vette át az aranyérmét...

Az éremtáblázat tetején a házigazdák egy hajszállal (24-24-16) megelőzték az Egyesült Államok (24-18-19), a magyar delegáció (3-2-3) a 10. helyen zárt. Az aranyérmek "ügyében" kardozóinkra ismét számíthattunk, a csapatunk mellett egyéniben Fuchs Jenő is megvédte címét; harmadik első helyünket a sportlövő dr. Prokopp Sándor szerezte a hadipuska versenyben.
Sajnos azonban a hadipuskák hamarosan a hadszíntereken kezdtek dörögni.

Fábik Tibor - Pincési László, Sporthírek 2000. május 30.

OLIMPIA

  PÁRIZS.1900
  ST.LOUIS.199

 
KÉPEK

  

 
LINKEK