FONTOS


 








1904

St.Louis is világkiállitás mellett rendezte meg az olimpiát, így itt is hasonló sors várt és jutott a játékoknak, mint Párizsban. Az olimpiai eszme teljesen elsikkadt az üzleti érdekek mellett.Csak 11 ország vett részt, az angolok és franciák bojkottálták az olimpiát, még Coubertin is távol maradt.

Magyarországot 4 sportoló képviselte. Közülük Halmay Zoltán (balra) 2 bajnokságot nyert 50 és 100 yard úszásban, melyet egy szabálytalan alakú tóban bonyolitottak le. A 4 fős csapat eredménye elismerésre méltó volt, de még jobb is lehetett volna, ha a honvédelmi minisztérium engedélyezi két éremesélyes vivónk indulását.

halmay Az 1904.olimpia hőse: Halmay Zoltán (1881.Magasfalu-1956.Budapest) Gyermekkorában a fővárosba került, a belvárosi reálban végezte tanulmányait. Válogatott színvonalú labdarúgó volt a MUE csapatában, gyorskorcsolyázó és jéghokizó a BKE-ben és mindenekelőtt gyorsúszó. A sportban sikert sikerre halmozott, az életben viszont nem. Volt újságíró, edző, szövetségi kapitány, klubigazgató. Úszóstílusáról sokat vitatkoztak. A jó testi felépítésü, 189cm magas, 80kg testsúlyú Halmay az ún.magyar stílusban úszott. Teljesen vízszintesen feküdt a vízen, törzse úszás közben alig mozdult. Laza vállának és hatalmas erejű karjának tértölelő mozgásával haladt előre, lélegzetet ritkán véve.

St.LOUIS.1904

  Zavaros idők, zűrzavaros
  olimpiák


 
KÉPEK

  

 
LINKEK