FONTOS


 

Ott lesz a téli olimpián
Ónodi Henrietta díszpolgár lesz

Bizony eltelt két esztendő, amióta nem tette be a lábát a békéscsabai tornászfellegvár Kórház utcai székházába Barcelona olimpiai bajnoka, Ónodi Henrietta. Az ok viszont prózai: ilyen sokáig nem volt módja hazatérni az Egyesült Államokból, San Antonióból, ahol egyetemi tanulmányait folytatta.

-- Miért nem tudott két éven át hazajönni az Egyesült Államokból?

-- Mindössze egy hétre látogathattam volna haza, hiszen az egyetemi tanulmányok, vizsgák mellett edzősködöm is, és a csoportomat nem hagyhattam ott. Így aztán inkább anyukám jött ki hozzám a diplomaátadó ünnepségre, s kint is maradt velem egy hónapig.

-- Most véglegesen hazatért?

-- Azt azért még nem. Február elejéig leszek Békéscsabán, innen pedig a téli olimpiára, Salt Lake Citybe utazom, onnan pedig vissza San Antonióba, hiszen várnak a tornászok.

-- Hogyan kerül ki a téli ötkarikás játékokra?

-- Tagja vagyok az Olimpiai Bajnokok Világszövetségének, így kaptam meghívást Salt Lake Citybe.

-- És mikor tér haza végleg?

-- Az még a jövő zenéje. Tény, nagyon jó itthon, de szeretnék még tapasztalatokat szerezni, tanulni, ami miatt egyelőre jobb az Egyesült Államokban.

-- Marketinget tanult üzleti szakon, amiből már diplomája is van. Nem tudná ezt itthon felhasználni?

-- Egyelőre ott tartok, hogy felmérem a lehetőségeimet kint is és itthon is. Több emberrel beszéltem az Államokban is, és lenne lehetőségem az új szakmámban ott is elhelyezkedni. Itthon is igyekeztem megtudni, mit is kezdhetnék a diplomámmal, és van esélyem akár Békéscsabán, akár a fővárosban kamatoztatni új tudásomat.

-- Másfél hónapot lesz itthon, gondolom, lesz dolog Békéscsabán is.

-- Bőven. Várnak a régi barátok, a tornacsarnok, ahová szinte máris mindennap kilátogatok. No meg szeretném végleg rendezni a Corvin utcai sportcentrum ügyes-bajos dolgait is.

-- Maradjunk még az edzősködésnél! Kikkel foglalkozik a tengerentúlon?

-- Csak gyerekekkel. Olyanokkal, akik nagyon fiatalon heti kétszer járnak, majd felkerülnek az úgynevezett négyes, ötös, hatos szintre. Ott ugyanis nem korcsoportos oktatás folyik, hanem szintek szerint osztják be a csoportokat. Nos, hozzám húsz-huszonöt fiatal, hét-tizenegy éves kislány tartozik, akiknek a kötelező gyakorlatokat oktatom.

-- Igaz, hogy m?téten esett át?

-- Valóban. A diploma megszerzése után megoperáltak az Egyesült Államokban, miután öröklött pajzsmirigy-problémáim voltak. Azóta is gyógyszert szedek, és oda kell figyelnem a táplálkozásomra is.

Nemzeti Sport 2001.12.19

SPORTOLÓ

  BARCELONA 1992
  ATLANTA 1996

 
KÉPEK

  montázs 1
  montázs 2

 
LINKEK

  Ónodi Henrietta