FONTOS


 

Három magyar lány a mélyvízben
Ki tudja megverni a házigazdákat?


Az ötkarikás játékok történetében először bemutatkozó sportág női versengését szeptember tizenhatodikán rendezik Sydney belvárosában. Magyarországot három hölgy képviseli, azaz a maximális létszámmal leszünk jelen a női triatlon debütálásán.

Az év elején a szakemberek Molnár Erikának adták a legnagyobb esélyt a jó szereplésre, de az UTE sportolónőjét rengeteg probléma gátolta a felkészülésében, így kérdéses, hogy mire lesz képes a másfél kilométeres úszás, negyven kilométeres kerékpározás és a tíz kilométeres futás során. Olimpikonunkat leginkább egy torokfertőzés zavarta, ami miatt hetekig nem tudott megfelelően tréningezni, s ezt nemcsak az erőállapota sínylette meg, hanem idegileg is megviselte. Később sikerült a bajt orvosolni, a kérdés csak az, hogy a hátralévő kevés időben, mennyire tudta magát utolérni. Molnár az olimpia előtti fontosabb versenyeken nem mutatott kirobbanó formát, az igazat megvalva a betegsége miatt nem is nagyon várhattunk tőle világraszóló eredményeket. Ami viszont reménykedésre adhat okot Molnár esetében, az a hihetetlen akaratereje és kitartása, ami átsegítette a nehéz napokon. Az utolsó hetekben már teljes intenzitással tréningezett, és reményeink szerint sikerült pótolnia a hiányosságait. Edzője, a magyar csapat vezetőedzője Horváth László szerint ăErika utolérte önmagát, s bízhatunk a sikeres szereplésében. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az első hatban fog végezni."

Edöcsény Nóra egész évben egyenletes teljesítményt nyújtott. Megnyerte a rövid (olimpiai), majd a középtávú bajnokságot, míg tiszaújvárosban a Vk-n tizenkettedik lett. A dunaújvárosi hölgy az első húszba várja magát Sydneyben, de ismerve Nóra szerénységét könnyen elképzelhető, hogy az előre beharangozottnál jobban fog szerepelni. Bizakodásra adhat okot, hogy az Ausztráliába utazása előtti utolsó versenyén, a csehországi Brnóban másodikként ért célba. Elmondása szerint a kerékpározásban pótolta hiányosságait, ezért a második számban is megfelelően tud majd teljesíteni. A harmadik magyar induló, Góg Anikó nem a többiekkel együtt érkezett meg az ötödik kontinensre. Ennek az a magyarázata, hogy miközben Edöcsényék már közel egy hete az olimpiai környezettel ismerkedtek, az orosházi lány csak szeptember ötödikén értesült arról, hogy utazhat Sydneybe. Ugyanis eredetileg Góg nélkül rendezték volna meg a női triatlonversenyt, de az osztrák Jasmine HŠmmerle sérülése miatt, és nem utolsó sorban az előkelő ranglistahelyezésének köszönhetően lehetőséget kapott az indulásra. A korosztályos Európa- és világbajnok húszéves triatlonistának így nem maradt sok ideje az aklimatizálódásra, ezért eleve hátrányból indul a mezőny többi tagjával szemben. Persze azzal mindenki tisztában van, hogy elsősorban nem Anikótól kell várni a kiugró eredményt. Azonban, ha megnézzük, hogy a tiszaújvárosi Világkupa-versenyen legjobb magyarként, megelőzve a másik két olimpikonunkat kilencedikként ért célba, bizakodhatunk a magyar csapat harmadik tagjában is. Mindenesetre Góg egyelőre a tisztes helytállást tűzte ki céljául, de sejtelmesen megjegyezte, hogy az álmairól nem akar beszélni senkinek.

Reménységeink mellett természetesen számtalan világklasszis is képviselteti magát az ötkarikás játékokon. Óriási várakozás előzi meg a hölgyek versengését, de ezen senki sem csodálkozik, mivel az ausztrál triumvirátus az aranyérem legfőbb várományosa. Közülük is kiemelkedik Loretta Harrop, aki a tavalyi világbajnokság győztese, s három éve veretlen Tiszaújvárosban. Honfitársnője, a világranglista vezető Michellie Jones sem kisebb egyéniség, hiszen kétszeres egyéni világbajnoki címmel büszkélkedhet. A harmadik auszi hölgy Nicole Hackett, aki bár gyengébb Harropéknál, hazai közönség előtt azonban jól szerepelhet. Rajtuk kívül még két triatlonistát tartanak esélyesnek a dobogóra kerülésre a szakemberek. ăBefutó" lehet a francia Isabelle Mouthon, valamint a belgák reménysége Mieke Suys. S, hogy mi dönthet? Talán az, hogy a köztudottan remekül úszó ausztrálokkal miként tudnak lépést tartani a többiek, valamint az, hogy ki, hogyan alkalmazkodik majd a tizenhat fokos tengerhez. A kérdésekre szombaton, magyar idő szerint hajnali egytől kapunk választ

A Színes Sport, 2000.09.15

TRIATLON

  SYDNEY 2000

 
CIKKEK

  Ez történt Sydneyben

 
KÉPEK

  

 
LINKEK