FONTOS


 

A saját elvárásai miatt
Stefanek Gertrúd: csak sportszerűen!

Meg kell vallani, van valaki, aki miatt férfiak százai ültek és ülnek le ma is a képernyő elé. Egykor a vívóverseny izgalmai még ügyes indokot, kibúvót jelentettek, de azt már nehéz megmagyarázni, hogy mi másért is néznék a Floriol reklámokat, ha nem Stefanek Gertrúd egykori csapatvilágbajnok szépsége miatt. Igaz, a sportolónő nem csak amolyan "kirakatszépség", lelkes híve és hirdetője az egészséges életmódnak, amelyet a hétvégi Pólus Centerben megtartott Floriol Jó-lét Családi Napon is bizonyított, ahol vívóruhába öltözve szerzett újabb kis "delikvenseket" szeretett sportágának.

-- Nagyon jól állt önnek a vívóruha, amelyet a családi napon viselt. Le sem tagadhatja, hogy a mai napig is sportszerű életet él.

-- Igyekszem, és nem elsősorban a közvélemény, hanem a saját elvárásaim miatt -- mondta Stefanek Gertrúd. -- Nemcsak formában tart, de jólesik a mozgás, még akkor is, ha itt-ott már rozogák a csontjaim. A térdízületeim miatt már csak futógépen futok, hetente háromszor-négyszer félórát. De leginkább azt élvezem, amikor újra összejövünk a volt sporttársakkal, a keddi VeVIA mindig nagyon üdítő tud lenni.

-- Micsoda?

-- A Veterán Vívónők Infantilis Asztaltársasága. Három éve létezik ez a társulat, minden kedden délután a Vasasban vívunk, majd hatalmas trécseléssel, pletyizéssel zárjuk az estét.

-- Van valami feltétele annak, hogy ki lehet a klub tagja?

-- A kor is fő szempont, de a lényeg, hogy nagyon jó humorú legyen az az illető, aki bekerül ebbe az illusztris társaságba. Mert hát a nevetés is jó karban tart.

-- A vívás mellett talált olyan sportot magának, amit szívesen űz?

-- Minden télen kétszer-háromszor elmegyünk síelni. Nem gondoltam volna, hogy egyszer én is élvezni fogom ezt a sportot. Minderről a kislányom, Karola tehet, aki már négyévesen úgy száguldozott a pályán, hogy alig bírtam követni. Mivel nagyon féltettem őt, kénytelen voltam én is megtanulni síelni. Nem mondom, hogy profi vagyok, de jól érzem magam, biztonságosan síelek a pályán.

-- Gondolom, a kislánya is sportol.

-- Igen, ritmikus gimnasztikázik. Már lassan négy éve csinálja, ügyesnek tartom, de ha nem lesz belőle élsportoló, az se baj. A lényeg, hogy rendszeresen sportoljon, szeressen mozogni.

-- És mi a helyzet a táplálkozással? Valóban a reklámban látható vacsora-költeményeket teszi le a családja elé?

-- Igyekszem a lehetőségekhez mérten egészséges ételeket tenni az asztalra. Gyümölcs és zöldség garmadával van otthon, és már négy-öt éve csak fehér húsokat eszünk. Azokat az ételeket, amelyeket korábban marhából vagy sertéshúsból készítettem el, pulykával cserélem fel.

-- És zsírt gondolom már egy ideje nem is látott.

-- Így van. Sőt, annyira hozzászoktam az olajhoz, hogy a zsírral készült ételektől rosszul vagyok. Általában Floriollal vagy oliva-olajjal készítem el az ételeket, nem csak egészségesebb, de ízletesebb is tőlük az étel.

-- Úgy tűnik, nagyon jól beleszokott már ebbe a háziasszony szerepbe.

-- Mert illik az egyéniségemhez, és hiszem is azt, amiről beszélek a reklámokban vagy az olyan egészségnapokon, amely a Pólus Center-béli volt.

-- Sosem gondolt még arra, hogy valamilyen egészségmegőrző szervezethez csatlakozzon vagy esetleg önálló programba kezdjen?

-- A reklámok kapcsán sűrűn megkeresnek a média képviselői, ahol el tudom mondani a véleményemet, a tanácsaimat. Ez járható út, és úgy érzem, az emberek odafigyelnek arra, amit az újságokban olvasnak vagy a televízióban látnak. Ennél többet egyénileg én sem tudnék felmutatni, vagyis megmaradok a háziasszony szerepnél.

Nemzeti Sport 2001.12.21.

VÍVÁS

  SZÖUL 1988
  BARCELONA 1992

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Stefanek Gertrúd