FONTOS


 

Vasárnap ér véget a Volvo Ocean Race
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Arany-Média 2002.06.05
--------------------------------------------------------------------------------

Szombaton indítják a Volvo Ocean Race utolsó szakaszát. A jelenleg is folyó világ körüli vitorlásverseny tavaly ősszel rajtolt Southamptonból, s vasárnap ér célba a Kielben.

2001. szeptember 23-án nyolc csapat hajózott ki az angliai Southamptonból, hogy teljesítse a Volvo Ocean Race világ körüli útját. A kilenc szakaszra bontott versenyen összesen 32 700 tengeri mérföldet teljesítenek a résztvevők. Az élen jelenleg is az Illbruck Challenge szindikátus áll (54 pont), akik a verseny kezdetétől az első helyen haladtak. Őket az ötödik szakasz óta második helyen hajózó Assa Abloy (49 pont) követi. Hogy melyik csapat végez a harmadik helyen, az csak az utolsó szakaszon dől el biztosan. A legesélyesebbek erre az Amer Sports One, a News Corp, illetve a Tyco. Mind a három hajónak egységesen 40 pontja van.

A szindikátusok még 2001-ben teljesítették a Southampton-Fokváros, Fokváros-Sydney, Sydney-Auckland szakaszokat. Aucklandból január végén indultak Rio de Janeiro felé, ahonnan Miamiba, Miamiból Baltimore-ba, Baltimore-ból Annapolisba, Annapolisból La Rochelle-be, La Rochelle-ből pedig Göteborgba érkeztek a hajók. A göteborgi pihenő szombatig tart. Innen még 250 tengeri mérföld megtétele után vasárnap futnak majd be a hajók Kielbe, a célba.

A Volvo Ocean Race
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Arany-Média 2002.06.03
--------------------------------------------------------------------------------

A jelenleg is folyó Volvo Ocean Race "elődje", a Whitbread Round The World Race a '70-es években teremtett történelmet. A világot körüljáró vitorlásverseny a lehető legtöbbet követeli mind embertől, mind hajótól.

Ahol vitorlázók gyűlnek össze, hogy igyanak egy-két pohárral, elkerülhetetlen, hogy ne kerüljenek szóba mesés utazások, megnyert versenyek és elvesztett társak. 1971-ben egy ilyen beszélgetésen született meg a világ körüli verseny gondolata, egy olyan kihívásé, mely a végletekig feszíti a hajók és a legénység teljesítőképességét. Egy versenyé, ahol dermesztő hidegben, jéghegyek között, hetekig tomboló szélviharban vagy éppen fullasztó melegben kell bizonyítani hajósnak és hajónak egyaránt. A vitorlázók olyan versenyt álmodtak meg, melyhez hasonlót más sportágakban még nem rendeztek.

A kérdés csupán az volt, ki szponzorálna egy olyan viadalt, ahol a résztvevők szinte elképzelhetetlen veszélyeknek vannak kitéve, messze a civilizációtól, a segítségtől. További nehézséget okozott még, hogy olyan eseménynek kellett megnyerni támogatókat, mely a világot behálózó, jól működő háttérsegítséget igényelt. Szabad kikötőkre, megbízható szabály- és pontozórendszerre és hajóbesorolás kidolgozására volt szükség.

Sokan nem hittek a verseny megvalósulásában. Egyfelől a költségek, másfelől a veszély miatt, hiszen egy korábbi próbálkozás tragikus véget ért. 1967-ben a londoni The Sunday Times szponzorálta azt a The Golden Globe Race-t, melyen a nyolc induló hajó közül csupán egy ért célba. Érthető volt tehát az aggodalom, hiszen senki sem adta szívesen a nevét olyan eseményhez, mely emberi áldozatokat követelhet.

A 27 000 mérföldes verseny talán meg sem valósult volna, ha nincs az angol királyi haditengerészet. A kihívásnak, melynek a magánbefektetők csupán a kockázatát látták, a haditengerészet az előnyeit vette számba. A verseny jó leckét adott a csapatmunkából, és méltán lehettek büszkék, akik vállalták a feladatot. 1972-ben a királyi haditengerészet kijelentette, akár egyedül is szponzorálja a teljes versenyt. A kezdeményezéshez később még a Whitbread PLC, Anglia egyik legnagyobb élelmiszerszállító vállalata is csatlakozott, így már nem lehetett akadálya az álom megvalósításának.

1973. szeptember 8-án végül 17 hajó, 167 főnyi legénységgel a fedélzetén kihajózott Portsmouthból. Kezdetét vette az első Whitbread világ körüli verseny (Whitbread Round The World Race). Az első verseny még csupán négy szakaszból állt. A résztvevők először Porthsmouthból Fokvárosba vitorláztak, majd Sydneybe. Ausztráliából Rio de Janeiro felé vették az irányt, s innen tértek végül vissza Portsmouthba.

A versenyre az angol hadsereg stílusosan a "British Soldier" (Brit katona) névre keresztelt hajóval nevezett, a királyi haditengerészet pedig egy Nicolson 55-össel indul, melynek az "Adventure" (Kaland) nevet adták. A rajtnál ragyogóan sütött a nap és kellemesen fújt a szél, ez azonban nem tartott sokáig. Már az első szakaszon kezdődtek a sorozatos megpróbáltatások, s egészen az utolsó szakaszig érték meglepetések a hajósokat. A versenyen három résztvevő vesztette életét, a viharvert hajók és a legénység tagjai is teljesítőképességük határán voltak, mikor végre célba ért a csapat.

A "Great Briatin II." 144 napot töltött tengeren, s ezzel új rekordot állított fel. A GBII.-t a "Burton Cuttler", a "Sayuala II.", az "Adventure", a "33 Export" és a "Grand Louis" követte. A végső pontozás szerint a "Sayuala II." nyerte a történelmi versenyt.

A legutóbbi verseny, a Volvo Ocean Race 2001. szeptember 23-án rajtolt Southamptonból, Angliából. A majd egy éven át tartó világ körüli út összesen kilenc szakaszból áll. A részt vevő hajók jelenleg az utolsó etapra készülnek Göteborgban. A június 8-ig tartó pihenő után következik a végső és egyben legrövidebb, mindössze 250 tengeri mérföldes szakasz. A kieli célt egyetlen nap alatt érik majd el a hajók. Az összesített eredmények alapján a nyolc versenyző hajó közül az Illbrick Challenge halad az élen 54 ponttal, a második helyen az Assay Abloy (49 pont), a harmadikon pedig az Amer Sports One (40 pont) áll.

A verseny programja :
2001
09.23.: Southampton - Fokváros
7350 mérföld

11.11.: Fokváros - Sydney
6550 mérföld

12.26.: Sydney - Auckland
2050 mérföld

2002
01.27.: Auckland - Rio de Janeiro
6700 mérföld

03.09.: Rio de Janeiro - Miami
4450 mérföld

04.14.: Miami - Baltimore/Annapolis
875 mérföld

04.28.: Baltimore/Annapolis - La Rochelle
3400 mérföld

05.25.: La Rochelle - Göteborg
1075 mérföld

06.08.: Göteborg - Kiel
250 mérföld
VITORLÁZÁS

  VOLVO OCEAN RACE
KÉPEK

  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
LINKEK

  Sydney-Hobart
  Volvo Ocean Race:
   Virtualport, sailing.hu