FONTOS


 








2004.június
- Kisbusz ajándékba
Egy Volkswagen Caravell típusú kisbuszt adományozott a Magyarországon Élő Szíriaiak Egyesülete a Törekvés Sport Egyesület Paralimpiai Sportközpontjának. A több millió forint értékű adományt Claude Marie Salem, a szíriai nagykövet felesége adta át. A Törekvés SE telepének teljesen akadálymentes paralimpiai sportközponttá alakítását az elmúlt évben fejezték be, azóta az épületben a belépéstől az öltözőkig, a zuhanyzóktól a sport- és konditeremig minden a fogyatékos sportolók számára is könnyen megközelíthetővé, illetve használhatóvá vált. A paralimpiai központ több sportág befogadására alkalmas, így használhatják a csörgőlabda, az ülőröplabda, a kerekes székes tenisz, a vívás, a kosárlabda, az asztalitenisz, valamint a cselgáncs művelői is.
NS 2004.06.14

2004.május
- Tizenhárom úszóérem
Az athéni paralimpián induló magyar úszóválogatott 13 érmet szerzett a sheffieldi felkészülési versenyen. A több mint 30 ország részvételével rendezett angol nyílt bajnokságon a nyolctagú csapatból Pásztory Dóra egy arannyal (200 vegyes) és két ezüsttel (100 mell, 100 pillangó), Ráczkó Gitta egy arannyal (100 mell) és egy ezüsttel (200 vegyes), Poprócsi Tímea egy arannyal (100 mell), Engelhardt Katalin két ezüsttel (50 pillangó, 100 mell), Zámbó Diána két bronzzal (50 pillangó, 50 hát), Vereczkei Zsolt egy arannyal (50 hát), Becsey János egy ezüsttel (200 vegyes), Kovács Ervin pedig egy bronzzal (50 gyors) zárt.
NS 2004.05.11
- Harmincöt magyar szerzett kvótát
Véglegesítették az athéni játékokra utazó keretet
A Magyar Paralimpiai Bizottság közgyűlésén véglegesítették az athéni játékokra utazó küldöttség névsorát.
A budapesti Mozgásjavító Általános Iskolában rendezett eseményen jelen volt Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter. A szeptember 17. és 28. között esedékes paralimpiára 35 magyar sportoló szerzett kvótát. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság döntése alapján a szellemileg sérültek számára csak bemutató jellegű kosárlabda- és asztalitenisz-versenyt rendeznek, ezen az asztaliteniszező Pálos Péter képviseli a magyar színeket. Az olimpiai és a mozgáskorlátozott csapat közös eskütételén, május 29-én a Nemzeti Színházban Krajnyák Zsuzsa vívó és Bélafi Szilárd csörgőlabdás képviseli majd a parasportolókat.
A magyar csapat névsora
Úszás: Kovács Ervin, Vereczkei Zsolt, Becsey János, Engelhardt Katalin, Pásztory Dóra, Ráczkó Gitta, Zámbó Diána, Poprócsi Tímea; edzők: Tari Imre, Anatolij Petrov. Csörgőlabda: Orsós Zsolt, Orsós Sándor, Hajba Szabolcs, Bélafi Szilárd, Szabó András, Széll Sándor; edzők: Páni Róbert, Ábel András. Erőemelés: Sas Sándor, Szávai Csaba; edző: Kenderes Gábor. Cselgáncs: Nagy Sándorné, Vincze Gábor, Bíró Norbert; edző: Keserű József. Díjlovaglás: Andics Bernadett; edző: Sándor Béla. Vívás: Krajnyák Zsuzsanna, Horváthné Pálfi Judit, Jurák Andrea, Dani Gyöngyi, Szekeres Pál; edző: Beliczay Sándor, Tóth András. Asztalitenisz: Berecki Dezső, Berecki Zsolt, Csonka András, Zborai Gyula, Kaiser János; edző: Milos Imre. Bócsa: Béres Dezső, Gyurkota József; edző: Rétfalvi Róbert. Tenisz: Farkas László, Prohászka Csaba; edző: István László. Atlétika: Horváth Ferenc
NS 2004.05.09

2004.március
- Nevesítették a paralimpiai kvótákat ÚJ!
A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) úszó bizottsága nyolc kvótát adott Magyarországnak, és arról, hogy kik élhetnek az athéni indulási lehetőséggel, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöksége döntött.
A testület a nyolc helyet Tari Imre szövetségi edző javaslatára nevesítette, és a döntés értelmében a szeptember 17-én kezdődő paralimpia újabb magyar résztvevői a következők: Kovács Ervin (kategória: S5, egyesülete: Lendület SE, versenyszámai: 200 vegyes, 50-100-200 gyors, 50 hát), Vereczkei Zsolt (S5, Bajai Spartacus, 50 hát), Becsey János (S7, HOSC, 200 vegyes), Poprócsi Tímea (S8, Lendület SE, 100 hát, 100 mell), Pásztory Dóra (S8, ANK, 200 vegyes), Zámbó Diána (S5, VUK, 50 pillangó, 50 hát), Engelhardt Katalin (S5, HOSC, 50 pillangó, 100 mell), Ráczkó Gitta (S7, HOSC, 100 mell). Az egyetlen paralimpiai újonc Poprócsi Tímea. A sikeres athéni szereplés érdekében az úszók több edzőtáborban és felkészülési versenyen vesznek majd részt.
NS 2004.03.11


2004.február
- A legjobbak voltak
- Nyolc magyar úszókvóta
A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) úszó bizottsága nyolc kvótát adott Magyarországnak, így újabb 3 férfi és 5 női sportoló indulása vált biztossá az athéni játékokon.
A görög fővárosban induló úszók személyéről a Magyar Paralimpiai Bizottság dönt majd Tari Imre szövetségi kapitány előterjesztése alapján. Becsey János helye – szabadkártyája révén – már biztos a csapatban. Az IPC a kvóták számát a decemberi világbajnokság és a világranglista alapján osztotta el az országok között. A szeptember 17-én rajtoló paralimpiára eddig kvótát szerzettek: Szávai Csaba, Szász Sándor (erőemelés), Krajnyák Zsuzsa, Pálfi Judit (vívás), Nagy Sándorné, Vincze Gábor, Bíró Norbert (cselgáncs), a csörgőlabda-válogatott, Kaiser János, Zborai Gyula, Berecki Dezső, Berecki Zsolt (asztalitenisz), Andics Bernadett (díjlovaglás), Becsey János (úszás),valamint további hét úszó.
NS 2004.02.19

- Újabb athéni kvóta
Újabb taggal bővült a magyar paralimpiai csapat, miután a díjlovagló Andics Bernadett megszerezte a nemzetközi bizottság lovasszakága által felkínált szabadkártyát. Andics azzal szerzett kvótát, hogy 55 százalék felett teljesített a belgiumi világbajnokságon. A szeptember 17-én kezdődő paralimpiára eddig kvótát szerzettek: Szávai Csaba, Szász Sándor (erőemelés), Krajnyák Zsuzsa, Pálfi Judit (vívás), Nagy Sándorné, Vincze Gábor, Bíró Norbert (cselgáncs), a csörgőlabda-válogatott, Kaiser János, Zborai Gyula, Berecki Dezső, Berecki Zsolt (asztalitenisz), Andics Bernadett (díjlovaglás)
NS 2004.02.03


2004.január
- Újabb négy athéni kvóta
Négy versenyzővel gyarapodott az athéni paralimpiára készülő magyar csapat. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) asztalitenisz-szervezete a világranglista-helyezések alapján név szerint hívja meg a 28 versenyszám 240 versenyzőjét a 2004. szeptember 17-én kezdődő paralimpiára.
A magyar asztaliteniszezők közül a kerekes székes (1. kategória) Kaiser János 6. helyével kvalifikálta magát, míg az álló kategóriákban Zborai Gyula a ranglista 5., Berecki Dezső a 9., Berecki Zsolt pedig a 13. helyével biztosította részvételét. A négy asztaliteniszezővel a magyar csapat sportolóinak száma 17-re emelkedett. Az eddigi kvótások: Szávai Csaba és Szász Sándor (erőemelés), Krajnyák Zsuzsa és Pálfi Judit (vívás), Nagy Sándorné, Vincze Gábor és Bíró Norbert (cselgáncs), valamint a csörgőlabda-válogatott.
NS 2004.01.12


2003.szeptember
- Az athéni érmesek jutalma a háromszorosára nő

2003.szeptember
- A vívóbázistól a sportközpontig

2003.augusztus
- [paralimpia] Négyszáz nap a rajtig
Négyszáz nappal az athéni paralimpiai játékok rajtja előtt a magyar parasportolók hét egyéni és egy csapatkvótával rendelkeznek. A csörgőlabda-válogatott mellett a cselgáncsozó Nagy Sándorné, Bíró Norbert, Vincze Gábor, a vívó Krajnyák Zsuzsanna és Pálfi Judit, valamint az erőemelő Szávai Csaba és Szász Sándor lesz ott biztosan a 2004. szeptember 17. és 28. közötti athéni eseményen. Természetesen ez még nem a végleges utazó keret, hiszen a versenyzőknek jövő év tavaszáig van lehetőségük kvótát szerezni.
NS 2003.08.13
- [paralimpia] Három athéni kvóta

2003.július
- [sportpolitika] Szekeres Pált miniszteri biztosnak nevezik ki
- Éremeső Nancyban
Hat első hellyel és valóságos éremesővel folytatta szereplését a magyar küldöttség a szervátültetett sportolók franciaországi világjátékán.
Bowlingban a párosok küzdelmeiben Elek Péter és Mikó Sándor, illetve Ékes Józsefné és Schneiderné Szabó Juliannagyőzött, ezüstéremmel térhet haza a Mihalcsik István, Süle István és a Czövekné Ürmös Zsuzsa, Lőrinczné Halász Erika kettős. Tollaslabdában megvédte Kobéban szerzett címét Jung Andrásné, míg Székelyné Burját Ilonka, Körösztös Vince, Székely György és Orbán Attila második lett kategóriájában. Szendi János, Molnár Ágnes és Szabó Szilárd harmadikként zárt. Úszásban 100 m mellen Berente Judit, 50 m háton Medve Jánosné, 400 m gyorson Dévald Péter diadalmaskodott. Előbbi kettő még ezüstérmet is szerzett, csakúgy, mint Gombos Imre és Gédl Zoltán, Szalamanov Zsuzsa, Mikó Sándor és Schneiderné Szabó Julianna bronzérmes lett.
NS 2003.07.25
- Csaknem félszáz magyar
Az ünnepélyes eskütétel után sajtótájékoztatón mutatkozott be a 49 fős küldöttség, amely – szombattól jövő vasárnapig Nancyban – a Szervátültetettek XIV. Világjátékán képviseli Magyarországot. A kétévente megrendezett versengésen, melyen a magyarok 1987 óta vesznek részt, azok a sportolók indulhatnak, akik létfontosságú szervek transzplantációján estek át. A csapat fő támogatója, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium részéről Mesterházy Attila politikai államtitkár jelent meg a pénteken útnak induló delegáció búcsúztatásán. A franciaországi seregszemlén 58 ország 1400 versenyzője méri össze tudását. A magyarok az előző, Kobéban lezajlott Világjátékokról 17 aranyéremmel tértek haza.
NS 2003.07.16
- Zárás aranyéremmel
Aranyérmet nyert a női tőrcsapat a párizsi kerekes székes vívó Európa-bajnokság utolsó napján, ezzel a kontinensviadalt 4 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzéremmel zárta a magyar válogatott, amely így minden idők legsikeresebb szereplését könyvelhette el. A női tőrözők aranyérme azért különösen értékes, mert a fináléban már 40:30-ra vezettek a lengyelek, de az utolsó párban az egyéniben győztes Krajnyák Zsuzsa fantasztikusan vívott, s 43:42-re megfordította az állást. A csapatot Krajnyákon kívül Jurák Andrea, Pálfi Judit és Dani Gyöngyi alkotta.
NS 2003.07.08


2003.június
- Speciális olimpia
- Vitorlások átadása
PARASPORT. A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium képviselőinek jelenlétében Velencén átadtak három Ausztráliából érkezett és mozgáskorlátozottak által is vezethető vitorlást. Az AccessDinghy 3.03 típusú hajókat a Washingtonban élő Zoltán Les Pegan és fia, az ejtőernyős balesete miatt tolószékbe kényszerült Zoltán Pegan adta át Pancsa Józsefnek, a Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetsége elnökének. Az ünnepségen megjelent Szekeres Pál, a GYISM helyettes államtitkára is. A speciális járművekkel Zoltán Pegan, aki az ausztrál paralimpiai vitorlásszövetség versenyzője, a nyáron az ország mintegy 40 taván-folyóján tart bemutatókat.
NS 2003.06.28


2003.május
- Már öt magyar kvóta
ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004